Uittips en Sint Pannekoek op zondag 29 november in Groningen

Foto: Publiek Domein

Vandaag is het Sint Pannekoek. Een Rotterdamse traditie, ieder jaar gevierd op 29 november, waarbij uiteraard pannenkoeken worden gegeten.

De traditie ‘Sint Pannekoek” vindt zijn oorsprong in 1986 in de bekende strip ‘Jan, Jans en de kinderen’, meldt Sint Pannekoek.nl. Hierin bakte “Jans”, de vrouw des huizes stapels pannenkoeken. Bij thuiskomst van de heer des huizes, “Jan”, heeft iedereen een pannenkoek op zijn hoofd en roepen ze tegelijkertijd naar hem: “Een vrolijk en gezegende Sint Pannekoek!”

Tegenwoordig zijn er allerlei varianten om dit feest te vieren, maar de gewoonte om een pannenkoek op het hoofd leggen is gelijk gebleven.

Deze dag biedt gezelligheid met Sint Pannekoek, Pieten tijdens het Pietenspektakel, voor kinderen de theatervoorstelling ‘2 Kleine Kleuterjes’ en verschillende soorten muziek mogelijkheden.

Sint Pannekoek
In Groningen wordt Sint Pannekoek gevierd bij De Wolkenfabriek, dat voor één dag een pannenkoekenfabriek is. Het feest is van 13.00 uur tot 22.00 uur.Deze dag biedt ‘een pannenkoekencollege, pannenkoekenpoëzie met de stadsdichter, een speurtocht, je eigen pannenkoekensjabloon maken, een pannenkoekenquiz, een springkussen en een optreden van MyDearestDear’, meldt Uit Groningen.
Voor meer informatie: dewolkenfabriek.com

Pietenspektakel
Ook is er vandaag opnieuw Pietenspektakel in de stad. Vele pieten met heerlijke pepernoten kom je overal tegen in de binnenstad.

2 Kleine Kleuters
In de Martiniplaza is vanmiddag om 14.00 de theatervoorstelling ‘2 Kleine Kleutertjes‘; ontdek nieuwe kinderliedjes met Monique Smit tijdens de theatervoorstelling.

Het liedjesprogramma ‘2 Kleine Kleutertjes‘ is sinds maart 2014 iedere werkdag te zien bij RTL Telekids. De liedjes, geschreven door Jan Smit en gezongen door zijn zus Monique, zijn leerzaam in combinatie met vrolijke melodietjes met aansprekende, kleurrijke animatie. Met deze nieuwe liedjes leren kinderen basisvaardigheden, zoals tellen, de dagen van de week en de seizoenen.

Voor meer informatie: martiniplaza.nl

Noordelijke Vocaal Ensemble
Ook viert het Noordelijk Vocaal Ensemble (NVE) het dertig jarig jubileum met een lustrumconcert “Appear and inspire” met de mooiste 20e- eeuwse koormuziek. Vanavond om 20.15 uur in de Der Aa-kerk.
Voor meer informatie: Noordelijk Vocaal Ensemble.

Lees ook: Jubileumconcert Noordelijk Vocaal Ensemble in de Der Aa-kerk in Groningen

IDFA in Groningen
De laatste dag van dit driedaags festival biedt onder andere en verrassingsprogramma met ÍDFA’s Audience Favorites’. Dit zijn de de hoogst beoordeelde documentaires van het Amsterdamse documentaire festival en als uitsmijter de slotfilm over Zlatan Ibrahimovic.
Voor meer informatie: groningerforum.nl.

World Press Photo 2015
De mooiste en indrukwekkendste nieuwsfoto’s van het afgelopen jaar is te zien in de Der Aa-kerk. De openingstijden zijn vandaag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Er zijn speciale rondleidingen om 11.00 uur en 15.00 uur, maar vol = vol.
Voor meer informatie: wpfgroningen.nl

Lees ook: Winnende foto’s World Press Photo 2015 in de Der Aa-kerk

dEUS in de Oosterpoort
De Belgische rock- en indieband dEUS treedt vandaag op in de Oosterpoort met de ‘Soft Electric tour’.

De band ontwikkelde een geheel eigen stijl bestaand uit een spannende combinatie van avant-garde, blues, jazz, folk en pop.

Tijdens het concert brengt dEUS vooral songs uit de zachtere kant van hun discografie.
Voor meer informatie: de-oosterpoort.nl

Lees ook: dEUS naar de Oosterpoort

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden