Verlenging avondlockdown en basisonderwijs week eerder dicht

14 dec 2021, 19:40 Nieuws
binnenhof den haag
De huidig geldende coronamaatregelen en avondlockdown worden verlengd tot aan vrijdag 14 januari. Dat meldden demissionair minister-president Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie deze avond.
"Het is niet de blijde boodschap waar je op hoopt", begon Rutte de persconferentie. Het is een tegenvaller maar geen verrassing. De verlenging van de avondlockdown is nodig om twee onvermijdelijke redenen. De besmettingscijfers zijn nog steeds heel hoog en er liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis. Het lijkt er voorzichtig op dat we over deze piek van de deltavariant heen zijn.
Echter zolang de ziekenhuizen vol liggen en reguliere behandelingen en operaties worden uitgesteld, moet het virus worden teruggedrongen.
Daarnaast is er reden tot zorgen over de omikron variant. Daar is nog niet veel over bekend, maar deze verspreid zich wel veel sneller. Het Outbreak Management Team (OMT) komt eind van de week met een advies.
Ook gaan het basisonderwijs, scholen voor het speciaal basisonderwijs en de BSO de week voor de kerstvakantie dicht. De scholen wordt gevraagd om met ingang van maandag 21 december en uiterlijk dinsdag 22 december de deuren te sluiten. Voor noodopvang van kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep blijven de scholen wel open.
Voor de kerst en in de vakantie geldt het advies niet meer dan vier gasten vanaf 13 jaar te ontvangen. Er zijn geen uitzonderingen voor de feestdagen. De behoefte is volgens Rutte groot en begrijpelijk, maar deze maatregelen zijn bedoeld om de mensen die ons lief zijn te beschermen.
De vraag is om de kinderen binnen het eigen gezin te houden. Dat is het vertragende effect van het virus het grootst.
Ook een zelftest doen als je op bezoek gaat of bezoek ontvangt wordt geadviseerd evenals de geldende basismaatregelen, zoals de anderhalve meter afstand bij bezoek, geen handen schudden, handen wassen met zeep en goed ventileren tijdens en na bezoek.

Verlenging maatregelen

  • De al geldende maatregelen zoals een sluitingstijd tussen 17.00 uur en 5.00 uur blijft bestaan. Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur.
  • Verder geldt nog steeds geen publiek bij sportwedstrijden.
  • Een coronatoegangsbewijs is verplicht bij binnenkomst van theaters, horeca, concertzalen, musea, binnensportlocaties en bioscopen. Hier geldt ook een verplichte anderhalve meter afstand. Bij geen stoelen 1 bezoeker per 5 vierkante meter (musea).
  • Mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes, horeca, school en het OV.
  • Op doorstroomlocaties geldt één bezoeker per 5 vierkante meter. Denk bijvoorbeeld aan een museum of een pretpark.
  • In het hoger onderwijs geldt een maximale groepsgrootte van 75 personen op anderhalve meter afstand. In theater- en concertzalen mogen maximaal 1250 mensen naar binnen.
  • Werk thuis. Kan dat niet? Houd dan altijd anderhalve meter afstand.
Rutte vroeg speciale aandacht voor de oudere generatie. "We weten dat zij sneller in het ziekenhuis komen bij een besmetting. Laten we dat zoveel mogelijk voorkomen". "Beperk het contact tussen een kind en senior. “We weten nu eenmaal dat het coronavirus behoorlijk rondgaat onder kinderen die niet gevaccineerd zijn. Ze worden zelf niet heel ziek, maar kunnen het wel overdragen. Pas dus op”.

'Leren leven met corona'

Volgens De Jonge 'moeten we met corona leren leven'. Het is nog niet bekend hoe ziekmakend de nieuwe variant omikron is. Deze variant verspreidt zich veel sneller dan de Delta-variant. Een nieuwe golf is volgens De Jonge te verwachten. Het OMT zal komende week adviseren of er nieuwe maatregelen nodig zijn om hier tegen op te kunnen.

Boostercampagne versneld voor alle volwassenen

Vanwege de omikronvariant krijgt elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een booster aangeboden. Een booster kan helpen om de bescherming tegen deze variant te verhogen en verspreiding tegen te gaan. Tot nu toe wordt er gevaccineerd van oud naar jong en dat blijven we doen. De booster wordt gegeven na 3 maanden in plaats van na 6 maanden na de laatste vaccinatie of doorgemaakte coronabesmetting. In totaal krijgen er dan nog 8,5 miljoen volwassenen een booster aangeboden. Voor het eind van het jaar krijgen bijna alle 60-plussers een uitnodiging voor een booster.
Op 14 januari 2022 wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Het kan echter zijn dat het weegmoment eerder komt, omdat er zorgen zijn over de omikron variant. Het kan zijn dat het inzicht van het OMT over de omikronvariant aanleiding geeft om dit weegmoment te vervroegen.