Toename WW-uitkeringen door zomerpiek onderwijs

19 sep , 15:05 Nieuws
uwv3
Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in augustus toe. Vooral onder leraren was sprake van een flinke toename van het aantal uitkeringen, meldt uitkeringsinstantie UWV.
Eind augustus ontvingen 5.662 inwoners van Groningen een WW-uitkering. Dat is 1,7% van de Groningse beroepsbevolking. In augustus nam het aantal WW-uitkeringen in Groningen toe met ,5,8% (312 uitkeringen). In de gemeente Groningen ontvingen 2.471 inwoners een WW-uitkering, een toename van 7,1 procent.
De grootste toename van het aantal WW-uitkeringen kwam vanuit het onderwijs. Elk jaar komen er in juli en augustus veel leerkrachten in de WW terecht vanwege het aflopen van tijdelijke contracten tijdens de zomervakantie. Tussen eind juni en eind augustus nam het aantal leraren basisonderwijs met een WW-uitkering toe van 21 naar 32. Het aantal docenten voortgezet en hoger onderwijs met een WW-uitkering groeide van 92 naar 126.
De toename in augustus betekent slechts een tijdelijke opleving van de WW. De ervaring leert dat het merendeel van de docenten in de maanden na de schoolvakanties een nieuwe aanstelling krijgt en niet langer gebruik hoeft te maken van een WW-uitkering. De afgelopen jaren waren er steeds minder leraren met een WW-uitkering. Zo halveerde in Groningen sinds 2020 het aantal WW-uitkeringen van leraren basisonderwijs en docenten voortgezet en hoger onderwijs. Met de toename van de WW in augustus 2024 komt de WW in het onderwijs weer ongeveer op het niveau uit van 2 jaar geleden.

Veel openstaande vacatures

Het tijdelijke extra aanbod aan beschikbare werkzoekenden vanuit de WW is te klein om de vraag naar personeel op te vullen. Aan het einde van het tweede kwartaal van 2024 stonden er in de provincie Groningen zo’n 350 vacatures open voor onderwijzend personeel. Als de omstandigheden hetzelfde blijven worden de tekorten in het basis en voortgezet onderwijs niet snel kleiner. Nu daalt het aantal leerlingen nog, maar volgens het UWV gaat het aantal schoolgaande kinderen op basisscholen vanaf 2028 weer stijgen, een paar jaar later gevolgd door middelbare scholieren.