In zowel de provincie Groningen en Drenthe zijn nepagenten actief. "We hebben in de afgelopen uren meerdere meldingen gehad", meldde de politie woensdagmiddag.
De politie roept op om alert te zijn en ouderen in de omgeving te waarschuwen.
Babbeltruc
Deze oplichters doen zich voor als iemand van de politie. De daders bellen oudere mensen op en doen zich voor als wijkagent, waarbij ze zelfs ook de naam van de wijkagent gebruiken.
De nep-(wijk)agenten stellen vragen over waardevolle spullen, geld of bankpassen en bieden aan die spullen veilig te bewaren. Vervolgens komen deze mensen aan de deur. Zij ‘legitimeren’ zich met een vals pasje als recherche. Daarnaast dragen ze een deel van een (nep)uniform.
De politie adviseert direct op te hangen als je gebeld wordt door iemand die zegt van de politie te zijn en die vraagt naar kostbaarheden zoals sieraden of bankgegevens.
Bel daarna de politie via telefoonnummer 0900-8844. Zij kunnen controleren en vertellen of u gebeld bent door een politiemedewerker.
Wanneer toch informatie is doorgegeven aan nepagenten, laat dan niemand binnen die zich voordoet als agent. Als de politie voor de deur staat vraag dan eerst om het politielegitimatie en personeelsnummer van degene die voor de deur staat en bel dan tegelijk de politie via 112 om het nummer te checken.
"Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een geldig politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto. Dit bewijs is een kaart gemaakt van polycarbonaat, net zoals het rijbewijs", aldus de politie. Ook heeft het politielegitimatiebewijs meerdere zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken zodat deze minder eenvoudig is te vervalsen. Een politieagent in ‘burgerkleding’ moet altijd uit zichzelf het politielegitimatiebewijs laten zien.
De politie roept op altijd aangifte te doen als u slachoffer bent geworden.