GGD Groningen ondertekent brandbrief met dringende oproep aan kabinet: 'Bezuinig niet op gezondheid!'

21 okt , 14:05 Nieuws
ggd groningen hanzeplein 120
De Redactie
GGD Groningen heeft samen met meer dan vijftig organisaties een brandbrief met een dringende oproep aan het kabinet ondertekend. Gezondheidsorganisaties en experts uiten grote zorgen over de bezuinigingen van het kabinet Schoof op preventie en de impact hiervan op de volksgezondheid.
De oproep is een initiatief van GGD GHOR Nederland, Artsenfederatie KNMG, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en de Gezonde Generatie. Ze roepen het kabinet op de beweging van zorg naar gezondheid voort te zetten en te blijven werken aan een gezonde generatie in 2040, in plaats van deze financieel uit te kleden.
Ondanks de mooie woorden van het kabinet om preventie meer centraal te zetten, wordt er aan de andere kant flink bezuinigd op preventie. Zo wordt er 10 procent gekort op SPUKgelden en 230 miljoen euro op incidentele middelen. Daarnaast wordt de BTW op sport verhoogd en wordt er oplopend tot 300 miljoen euro per jaar op de publieke gezondheid bezuinigd.

Dweilen met de kraan open

En dat terwijl het niet goed gaat met onze gezondheid. Hoewel we langer leven, zijn we ook een groter deel van ons leven ziek. En de gezondheidsverschillen tussen mensen met een lage en een hoge sociaaleconomische positie zijn groot. Ongezondheid kost Nederland jaarlijks tientallen miljarden euro’s, veroorzaakt hoge druk op de zorg en vermindert de arbeidsproductiviteit.
André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland: “De besparingen die de bezuinigingen op korte termijn lijken op te leveren wegen bij lange na niet op tegen de hogere zorgkosten en maatschappelijke en economische kosten die dit in de nabije toekomst zal veroorzaken. Als we niet meer investeren in onze gezondheid, dan blijven we dweilen met de kraan open.”

Dringende oproep

Ondergetekende organisaties en experts roepen het kabinet dan ook dringend op om niet af te breken wat er de afgelopen jaren is opgebouwd, om de aangekondigde bezuinigingen terug te draaien en écht in te zetten op de gezondheid van Nederland.

Ondertekening

Artsenfederatie KNMG Gezonde Generatie, GGD GHOR Nederland, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra … en meer dan 50 andere organisaties en experts die zich inzetten voor de gezondheid in Nederland, waaronder GGD Groningen.
(Bron: ingezonden bericht)