Bevrijdingsdag 2022: 'Stilstaan bij onze eigen vrijheid en van anderen'

05 mei 2022, 8:55 Nieuws
1280px groningen grote markt 1945 de grote markt na het bombardement in april 1945 bevrijding
Publiek Domein
Bevrijdingsdag is op 5 mei de nationale feestdag. Op deze dag wordt de bevrijding in 1945 van de Duitse bezetting in Nederland gevierd. Ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië wordt deze dag gevierd. Nederland staat daarnaast op 5 mei stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Ondanks dat Bevrijdingsdag dit jaar geen officiële vrije dag is, omdat het jaar 2025 pas weer een lustrumjaar viert, zijn er ook dit jaar weer genoeg activiteiten georganiseerd.
In heel Nederland wordt deze dag gevierd met festiviteiten en plechtigheden met suggesties van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maakt de oorlog in Oekraïne waarbij veel mensen hun vrijheid hebben verloren op harde wijze duidelijk. In een statement van Het Nationale Comité 4 en 5 mei staat: 'Stilstaan bij onze eigen vrijheid is onlosmakelijk verbonden met de vrijheid van anderen.' En dat is wat Nederland op 5 mei gaat doen, stilstaan bij de vrijheid.
Ieder jaar begint Bevrijdingsdag in een andere provincie. Dit jaar is de 5 mei-lezing door Ridder der militaire Willems-Orde luitenant-kolonel Gijs Tuinman vanuit Noord-Brabant. Hierna ontsteekt het Vrijheidsvuur op het bevrijdingsfestival in Den Bosch - het startsein voor alle bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten in het land.
Dit jaar zijn er op veertien plekken in Nederland bevrijdingsfestivals, waaronder in Groningen. Na twee jaar afwezigheid zijn de feesten weer terug. De Ambassadeurs van de Vrijheid, Donnie, Suzan & Freek, Fresku en Duncan Laurence, reizen per helikopter langs de veertien bevrijdingsfestivals en brengen een speciale muzikale boodschap. Rapper Donnie is de Ambassadeur van de Vrijheid en de helicopteract in Groningen.

Bevrijdingsfestival Groningen

Het Bevrijdingsfestival Groningen begint om 12.00 uur en eindigt om 00.00 uur. Het festival in Groningen is dit jaar een pilot gestart waarbij aan de bezoekers een entreeprijs van 5 euro wordt gevraagd.
Op de mainstage treden onder meer Frenna, Inge van Calkar, Son Mieux en Donnie op. Ook Goldband, Selah Sue, Jungle by Night, Joost van Bellen en The Vices treden op in Groningen. Kijk voor het hele programma op bevrijdingsfestivalgroningen.nl
Kijk voor meer informatie op: www.4en5mei.nl