Bevrijdingsfestival Groningen met publiek, maar voor eerst met entreeprijs (als pilot)

Foto: Archief De Redactie

Het Bevrijdingsfestival Groningen is donderdag 5 mei voor het eerst sinds twee jaar weer fysiek te bezoeken. Normaal zijn de bevrijdingsfestivals gratis echter in Groningen begint dit jaar een proef waarbij entreegeld wordt gevraagd.

Daarmee is het festival in Groningen de enige van de veertien bevrijdingsfestivals waar betaald moet worden. Het entreegeld voor Groningen wordt 5 euro, vertelt directeur van het Bevrijdingsfestival Groningen Ebel Jan van Dijk. Maar voor mensen met een kleine portemonnee wordt gewerkt aan een systeem waarbij zij op een gastenlijst kunnen komen en zo gratis naar het festival kunnen. Ook voor kinderen tot en met 12 jaar hoeft geen entreegeld te worden betaald. “In principe is echt iedereen welkom”, aldus Van Dijk. Mensen met een stadjerspas krijgen ook gratis toegang.

Vooral door de snel stijgende prijzen is het volgens een woordvoerder van het Nationaal Comité 4 en 5 mei echt lastig de begroting rond te krijgen voor de festivals. En Groningen wil een kwalitatief hoogwaardig festival neerzetten, vertelt Van Dijk. “We willen op de inhoud niet inleveren”, zegt hij. Wat er gaat gebeuren als de proef in Groningen een succes blijkt, moet nog worden bekeken, zegt de woordvoerder van het comité. “De Bevrijdingsfestivals zijn altijd vrij toegankelijk geweest. Het zijn festivals waar iedereen die dat wil naartoe moet kunnen gaan.” De andere festivals hebben volgens hem Groningen wel laten weten het heffen van een entreeprijs te steunen, “maar het moet laagdrempelig blijven”.

Eerste namen

De eerste namen van artiesten die gaan optreden zijn ook bekend gemaakt. Rapper Donnie, Goldband, Selah Sue, Jungle by Night, Joost van Bellen en The Vices treden op in Groningen. Rapper Donnie is de Ambassadeur van de Vrijheid en de helicopteract in Groningen. Suzan & Freek, Duncan Laurence en Fresku zijn naast Donnie de Ambassadeurs van de Vrijheid

‘Vrijheid in verbondenheid’

Het thema van dit jaar is ‘Vrijheid in verbondenheid’. Vrijheid is voor ons Nederlanders onlosmakelijk verbonden met wie we zijn. Ook de discussie over wát vrijheid inhoudt is onderdeel van onze traditie en cultuur. De actualiteit laat zien dat vrede en vrijheid helaas niet vanzelfsprekend zijn. De organisatie zal in aanloop naar 5 mei vorm en inhoud zoeken die passen bij de huidige ontwikkelingen.

Het festival vindt dit jaar alleen nog plaats op de Drafbaan plaats en niet meer in het hele Stadspark. De voornaamste reden is volgens de organisatie het waarborgen van de veiligheid van de bezoekers. Op het besloten terrein van de drafbaan met een capaciteit van 60.000 wordt iedereen die live het festival wil bezoeken ontvangen.

Kijk voor meer informatie: bevrijdingsfestivalgroningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen