Bevrijdingsdag 2019

De Grote Markt na het bombardement in april 1945.
Foto: Publiek Domein

Bevrijdingsdag is op 5 mei de nationale feestdag. Op deze dag wordt de bevrijding in 1945 van de Duitse bezetting in Nederland gevierd. Ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië wordt deze dag gevierd. Nederland staat daarnaast op 5 mei stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

In heel Nederland wordt deze dag gevierd met festiviteiten en plechtigheden met suggesties van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Ieder jaar begint Bevrijdingsdag in een andere provincie. Dit jaar is dat de provincie Flevoland. Minister-president Rutte is aanwezig bij de 5 mei-lezing in Almere en ontsteekt aansluitend het Bevrijdingsvuur. Dit is het startsein voor alle bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten in het land.

Dit jaar zijn er op veertien plekken in Nederland bevrijdingsfestivals, waaronder in Groningen. De Ambassadeurs van de Vrijheid, Kraantje Pappie, Maan en Sam Feldt reizen per helikopter langs de veertien bevrijdingsfestivals en brengen een speciale muzikale boodschap.

Bevrijdingsfestival Groningen

Het Bevrijdingsfestival Groningen begint om 12.00 uur en eindigt om 00.00 uur. Op zes podia treden (internationale) artiesten op waaronder Danny Vera, Thomas Azier, My Baby en Crystal Fighters. Dit jaar is de indeling van het festival veranderd zodat bezoekers ook andere ingangen kunnen gebruiken. Lees ook: Bevrijdingsfestival Groningen Naast het muzikale programma zijn er diverse andere activiteiten.

Kraantje Pappie komt per helikopter naar het Stadspark als afsluiting van het Bevrijdingsfestival in Groningen.

In het komende jaar wordt 75 jaar vrijheid gevierd. De start is op 31 augustus 2019. Kijk voor meer informatie op: www.4en5mei.nl

Lees ook:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden