Bevrijdingsfestival Groningen

Foto: Archief De Redactie

Aanstaande zondag wordt de Bevrijding van Nederland in Groningen groots gevierd met het Bevrijdingsfestival in het Stadspark. Op het programma staan veel (inter)nationale artiesten en activiteiten die in het teken staan van Vrijheid.

Ondanks de weersverwachting dat het een frisse dag wordt verwacht de organisatie een drukbezochte editie. De verwachting is een temperatuur rond de tien graden. De organisatie raadt bezoekers aan ´zich warm te kleden en ook een regenponcho kan handig zijn´.

Programma

Met grote artiesten als Crystal Fighters, MY BABY en Tom Walker heeft het festival opnieuw een prachtige line-up. Ook op de podia buiten de Drafbaan is er veel te zien en te doen. Zo geeft Charles Groenhuijsen een Vrijheidscollege, kunnen kinderen meedoen aan Expeditie Verzet en is er aandacht voor de Europese Verkiezingen op 23 mei in de European Village.

“Er staan top artiesten geprogrammeerd op ons festival, maar we vinden het ook belangrijk om stil te staan bij de vrijheid. Wat betekent dit en hoe zorgen we er met zijn allen voor dat we onze vrijheid behouden? Daarom hebben we naast muziek heel veel andere activiteiten, ook voorafgaand aan 5 mei. Zo gaf Dieuwertje Blok een Vrijheidscollege aan bijna 600 basisschoolleerlingen. Op die manier proberen we juist de jonge generatie bewust te maken van onze vrijheid. Volgend jaar is het 75 jaar bevrijding. Dan gaan we hier nog meer mee doen”, aldus Diederik van der Meide, festivaldirecteur.

Terrein op de schop

De indeling van het festivalterrein is dit jaar anders. Dit jaar zijn alle podia verplaatst naar de westzijde van de ring en zijn er geen podia meer in het voorpark. Hiermee is er minder geluidsoverlast voor omwonenden en is er meer ruimte voor publiek.

Ook kunnen bezoekers gebruikmaken van de ingang bij woonboulevard Vesta en de tunnel nabij MartiniPlaza. Hiermee verwacht de organisatie minder drukte op de Concourslaan.

Pin Only

Dit jaar zijn er geen plastic munten meer verkrijgbaar op het festival. Alle bezoekers betalen eten en drinken met hun pinpas. Bezoekers die alleen contant geld hebben kunnen op de Drafbaan of bij de Kids Area/Weide Wereld een betaalkaart aanschaffen en hier contant geld op zetten.

Ambassadeur van de Vrijheid

Kraantje Pappie, Maan en Sam Feldt zijn benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Kraantje Pappie sluit het festival in Groningen af. Lokale Ambassadeurs van de Vrijheid zijn: Small Town Bandits, Bert Hadders en Oes. Zij staan om 5 voor 5 tegelijk op het podium en brengen het nummer ‘Iedereen is van de wereld’ ten gehore.

Extra en langere bussen en treinen

Het makkelijkste is om lopend of met de fiets naar het Bevrijdingsfestival te komen. Ook met de trein of bus kan men naar Groningen komen. Hiervoor worden extra en langere treinen ingezet. Met de buslijnen 3, 4, 133, 185 of Qliner 304 kan men naar de halte ‘Verzetstrijderslaan’ rijden.

Voor het hele programma en praktische informatie kijk op: www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen