Kamp draait gaskraan verder dicht: maximaal 30 miljard

Foto: ANP

Minister Henk Kamp van Economische Zaken draait de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder dicht. Kamp beperkt de gaswinning over het hele jaar tot 30 miljard kuub.

Kamp zal dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer schrijven, melden bronnen op het Binnenhof maandag aan het ANP.

De minister bracht eerder dit jaar de gaswinning terug van 39,4 miljard kuub, naar 35 miljard kuub, maar wilde voor de tweede helft van het jaar geen beslissing nemen. Voor de eerste helft van dit jaar beperkte de minister de gaswinning tot 16,5 miljard kuub.

Omdat de kans op een strenge winter voor het einde van het jaar heel klein is (die vallen normaal alleen in januari en februari), hoeft daar geen reserve voor te worden aangehouden. Bovendien heeft de gasopslag in Norg in Drenthe een overcapaciteit van 3 miljard kuub. Dat gas wordt ingezet.

Beperking van de gasproductie is nodig omdat de bevingen in Groningen door gaswinning steeds zwaarder worden. In 2013 waarschuwde de Staatstoezichthouder voor de Mijnen dat zo snel mogelijk minder gas gewonnen moest worden.

Aanleiding voor het alarmerende advies was de zwaarste beving tot nu toe in 2012 in Huizinge. Die had een kracht van 3,6 op de schaal van Richter.

Lees ook:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden