Uitspraak Raad van State: Voorlopig geen gaswinning in en rond Loppersum

Foto: ANP

In en rond Loppersum mag voorlopig alleen gas worden gewonnen als dat op andere locaties niet meer mogelijk is en alleen als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is.

Dit heeft de Raad van State vandaag bepaald in een voorlopige uitspraak.

Loppersum
De rechter heeft bepaald dat in en rond Loppersum voorlopig alleen gas mag worden gewonnen als dat op andere locaties niet meer mogelijk is en als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is.

Het gaat om de clusters ’t Zandt, Overschild, De Paauwen, Ten Post en Leermens waarvan vaststaat dat dit de meest risicovolle gebieden zijn voor aardbevingen.

Uit deze clusters mogen alleen tijdelijk kleine hoeveelheden gas worden gewonnen bij zeer hoge vraag naar gas, tijdens een zeer koude periode of bij problemen in andere clusters.

Geen volledige stopzetting
De rechter ziet geen aanleiding om de gaswinning uit het Groningenveld helemaal stop te zetten, omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen kan worden voldaan. Stichting Vrienden van Groningen Centraal en de Statenfracties van de SP, het CDA en GroenLinks hadden gevraagd om de gaswinning in het Groningenveld helemaal stop te zetten, in elk geval in de productielocaties Eemskanaal en Loppersum.

Het instemmingsbesluit van minister Kamp over de gaswinning door de NAM is voor een deel geschorst in afwachting van de definitieve uitspraak later dit jaar.

Spoedprocedure
Wel moet er zo snel mogelijk een definitief oordeel gegeven worden over de rechtmatigheid van het besluit van de minister. Hier is echter nader onderzoek voor nodig.

Waarschijnlijk in de eerste helft van september 2015 zal een rechtszitting gehouden worden waarop alle ruim 40 beroepschriften uitgebreid behandeld zullen worden. Daarna zal een definitieve uitspraak in deze zaak volgen.

Groningenveld
Het instemmingsbesluit van de minister van januari 2015 maakt het mogelijk om in het Groningenveld in 2015 maximaal 39,4 miljard Nm³ gas te winnen.

Bron: Raad van State

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden