De Première van Ghetto

Foto: Communicatie Vrijdag

De première van Ghetto was zaterdagavond 20 juni, opgevoerd door Jeugdtheaterschool Vrijdag.

De voorstelling werd gespeeld in het kader van het 20-jarig bestaan van de Jeugdtheaterschool, Vrijdag bestaat 1 jaar en van 70 jaar bevrijding.

Ghetto
Een indrukwekkende voorstelling, dat het waargebeurde verhaal van het joodse getto in Vilnius (Litouwen) tijdens de Tweede Wereldoorlog vertelde. Het Vilna Ghetto theater wist tijdens de bezetting door 111 muziek-en theatervoorstellingen op te voeren, het leven van de inwoners van het getto draaglijker te maken.

Het vertelt het verhaal van een gezelschap dat onder erbarmelijke omstandigheden danst, muziek maakt, zingt en speelt. Het stuk toont de veerkracht en overlevingsdrang van mensen. Sommige gettobewoners protesteerden dat een theater op een ‘kerkhof’ niet zou mogen bestaan, desondanks was het Vilna Ghetto Theater een dappere reactie op de wanhoop.

Het Joods amateurgezelschap wist in zijn diepste ellende de eigen creativiteit en veerkracht te behouden. Daarmee vonden de leden van het Ghetto Theater een uitweg en konden ze zich mens blijven voelen.

De uitvoering vond plaats op een bijzondere locatie in de houtloods aan de Ulgersmaweg 6 in Groningen. De sfeer en entourage op deze locatie benadrukte het verhaal van ‘Ghetto’ en maakte de voorstelling speciaal.

Knipsel

Het verhaal Ghetto werd in 1989 geschreven door Israelische schrijver Joshua Sobol.

Voorprogramma
Voorafgaand aan de hoofdvoorstelling, was er een voorprogramma. Drie klassen brachten korte stukjes, met als thema: ‘Oorlog en Vrede, Woord tegen Vernieting’.

Jaar 3: bracht een collage van gedichten en bewegingscomposities; ‘Woorden tegen vernietiging’.
Jaar 1: “Vroeger konden we alles worden, een dansvoorstelling over vriendschap die gedwongen vijandschap wordt en “Ik heb gezwegen”. Een vorm van theater.
Jaar 2: “Je bent jong en…….” “Waarom wordt je radicaal? Wanneer Extremistisch?” Dit onderzoek stond centraal in de presentatie.

Zowel het voorprogramma als de voorstelling “Ghetto” werden op een professionele en boeiende manier uitgevoerd, die een diepe indruk en respect achterlaat. Deze voorstelling benadrukt dat het niet vanzelfsprekend is in deze wereld, dat vrijheid normaal is.

Muziek en dans
Deze bijzondere voorstelling was verrassend met muziek en dansscenes. Een Jiddisch orkest, voor de gelegenheid samengesteld uit onder meer professionele Groninger musici, zorgt voor passende muzikale begeleiding. Twee van de leden, Jaap Mulder en Tsaerd Nauta zijn lid van de Jiddische band Di Gojim. De choreografie van de dansen is in handen van Club Guy & Roni.

De Regie: Annemiek Dijkstra.

De voorstelling is nog te zien tot en met zondag 28 juni (behalve maandag 22 juni) in de houtloods aan de Ulgersmaweg 6 te Groningen.

Voor meer informatie: bijvrijdag.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen