Festival Noorderzon wint Groninger Cultuurprijs 2015

Foto: Fotograaf Wouter Smit/ Provincie Groningen

Festival Noorderzon wint de Groninger Cultuurprijs, Wessel Gansfort Cultuurprijs 2015.

Dat meldt de Provincie Groningen.

Van de drie genomineerden striptekenares Barbara Stok, Ola Mafaalani, artistiek leider en algemeen directeur van het Noord-Nederlands Toneel; en festival Noorderzon is het festival met 1087 stemmen winnaar van de Cultuurprijs geworden. De inwoners van de provincie Groningen hebben in totaal 2519 keer gestemd.

De prijs bestaat uit een bedrag van € 7.000,- en een kunstwerk van Jimi Kleinbruinink, die is afgestudeerd aan kunstacademie Minerva. De jury waardeert alle drie de genomineerden voor hun grote inzet en stimulering voor de Groninger cultuur.

De prijs werd donderdagmiddag 11 juni 2015 uitgereikt door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van Cultuur, op het provinciehuis in Groningen.

Winnaars
De Groninger Cultuurprijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan een persoon of instelling die op bijzondere wijze een impuls heeft gegeven aan het culturele leven in de provincie Groningen. De Wessel Gansfort Cultuurprijs wordt sinds 1989 uitgereikt. De prijs is genoemd naar de Groninger humanist Wessel Gansfort.

Juryrapport
De jury roemt de durf en eigenwijsheid van het festival, zodat het ‘lijkt alsof het in Groningen nooit stil en gezapig is’. ‘De organisatie van Noorderzon, met de vele vrijwilligers, weet volgens de jury elk jaar weer een spektakel neer te zetten, waar zowel beginnende als gearriveerde artiesten zich graag presenteren’.

Een kort profiel van winnaar Noorderzon en het juryrapport is te lezen op de website van de Provincie. Ook is er een filmpje van de genomineerden te zien.

Lees ook:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden