Zes culturele instellingen presenteren plannen voor nieuwe culturele hotspot in Niemeyerfabriek

Foto: De Redactie

Zes culturele instellingen in Groningen willen samen van de voormalige tabaksfabriek Niemeyer aan de Paterswoldseweg een nieuwe culturele hotspot maken. Kunstpunt Groningen, Noorderlicht, GRID Grafisch Museum Groningen, NOORDWOORD, het resort en het Poëziepaleis hebben hun plannen aan de gemeente en de projectontwikkelaar gepresenteerd in de afgelopen weken.

De instellingen rekenen op meer dan 100.000 bezoekers op jaarbasis. De zes culturele instellingen werken al geruime tijd aan een uniek samenwerkingsplan en zien in de Niemeyer-fabriek de mogelijkheid om meer cultuur voor nog meer publieksgroepen te realiseren.

“In de centrale hal zien bezoekers uit de buurt hoe de laatste hand wordt gelegd aan een tentoonstelling van topfotografen uit Noord-Nederland. Ondertussen loopt een groep leerlingen naar de educatieve ruimte voor een poëzieworkshop. In het Grafisch Lab zijn studenten van Noorderpoort en Minerva aan het werk met drukmachines en nieuwe, digitale technieken en in de bibliotheek bladeren bezoekers door fraai vormgegeven boeken”, aldus NOORDWOORD namens alle instellingen. “Bij de Kunstuitleen zoekt iemand nieuw werk uit, terwijl een medewerker affiches ophangt: zondagmiddag is er weer een Cultureel Café. Een schrijver en een beeldend kunstenaar, die in één van de inpandige ateliers werkt, komen vertellen over hun gezamenlijke project”.

Dit toekomstbeeld wordt volgens de instellingen binnenkort werkelijkheid. Kunstpunt Groningen, Noorderlicht, GRID Grafisch Museum Groningen, NOORDWOORD, het resort en het Poëziepaleis zijn ervan overtuigd dat ze stad en samenleving meer kunnen bieden door hun programma’s op slimme wijze te koppelen. De plannen zijn in een vergevorderd stadium en ze zien de Niemeyerfabriek als de aangewezen locatie om hun plannen te realiseren.

De nieuwe culturele hotspot wordt veel meer dan een plek waar ze hun eigen programma presenteren. Door het delen van faciliteiten, zoals een ontvangsthal, een werkplaats en een expositieruimte én door inhoudelijk samen te werken ontstaat er een bruisende en veelzijdige plek waar altijd iets te doen is. Dankzij sterke banden, korte lijntjes en intensieve samenwerking met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven ontstaat een culturele hub waar je beleeft, waar je leert en waar je werkt. Of je nu cultuursnuiver, buurtbewoner, student of maker bent: “dit huis van verbeelding is er voor iedereen”.

Met een veelzijdig programma en gezamenlijk georganiseerde events verwachten de instellingen een groot en divers publiek te trekken. Huisvesting in de Niemeyerfabriek zorgt voor leven in de brouwerij en wordt dé plek voor nieuwe ideeën, onverwachte ontmoetingen en spannende vergezichten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen