Historisch besluit voor Groningen: gaskraan gaat definitief dicht

apr 17 , 9:10 Nieuws
gaslocatie a dam
De Eerste Kamer heeft dinsdag 16 april het besluit genomen de gaswinning in Groningen definitief te stoppen. Na ruim 60 jaar gaswinning gaat de gaskraan dicht. Aan het eind van de avond vond de stemming in de Eerste Kamer plaats. Hieruit bleek een overduidelijke meerderheid de Wet beëindiging gaswinning Groningenveld te steunen. Daarmee is de wet aangenomen.
Behalve JA21, Forum voor Democratie en 50PLUS stemde de voltallige senaat voor de historische wet. Deze maakt officieel een einde aan decennia aan gaswinning die de Nederlandse economie veel opleverde, maar ook voor veel problemen zorgde in de regio.
De aanloop naar de stemming van dinsdagavond was onrustig. De VVD vroeg, gesteund door enkele andere fracties, om meer tijd voor vragen over de gevolgen van sluiting. Dit terwijl het kabinet het parlement juist tot haast had gemaand. Nadat de wet in de Tweede Kamer was aangenomen, drong verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) er bij de Eerste Kamer op aan de wet snel te behandelen. Ook de VVD gaf later aan het proces niet verder te willen vertragen.
Tijdens het debat vroegen sommige partijen toch naar de leveringszekerheid van gas in de komende jaren. Nederland importeert vanwege de Russische inval in Oekraïne geen gas meer uit Rusland. Maar de parlementaire enquêtecommissie die het gasdossier heeft onderzocht, concludeerde juist dat de discussie over leveringszekerheid jarenlang als “rookgordijn” is gebruikt. De enquêtecommissie concludeerde overigens ook dat de gaskraan dicht moest.
“Groningergas kan niet veilig worden gewonnen”, benadrukte Vijlbrief tijdens het debat in de Eerste Kamer.
Gedeputeerde Susan Top reageert opgelucht: "Het besluit van de Eerste Kamer is onomkeerbaar, de gaskraan gaat definitief dicht. We zijn wel heel erg lang in spanning gehouden, maar dit was echt het enige juiste besluit dat de politiek kon nemen. De veiligheid van Groningers weegt het zwaarst en dat is gelukkig gebleken. Dit is een belangrijke mijlpaal die voor Groningen van enorm grote betekenis is."
René Paas, commissaris van de Koning, is blij met de uitkomst van de stemming: "Dit is een historisch besluit. Dat de gaswinning uit het Groningenveld eindigt, betekent dat de oorzaak van veel ellende stopt. Het verdriet eindigt echter nog niet, want schadeherstel en versterking blijven voorlopig nodig. De instemming met deze wet is een grote stap in de goede richting."
De Groninger Bodem Beweging (GBB) is “blij en opgelucht” dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die regelt dat het Groningengasveld definitief dichtgaat. Al is het “natuurlijk bitterzoet”.
Nu de gaswinning echt stopt, is dat reden voor de GBB om vrijdag de vlag uit te hangen. Dan “staan we stil bij dit historische moment. Doe je mee? Hier hebben we gezamenlijk met veel Groningers jarenlang voor gestreden”, aldus de belangenbehartiger op X.
De wet wordt binnenkort officieel ondertekend en gepubliceerd in de Staatscourant.