‘Code van afvallen is allang gekraakt’

Foto: LS Fotografie

De code van afvallen is allang gekraakt.

Deze theorie is gebaseerd op wetenschappelijke feiten en keer op keer zijn de resultaten overduidelijk. Toch lijkt het erop dat iedereen steeds opzoek is naar een nieuwe oplossing. Een oplossing die makkelijker en sneller is, maar als je terugkijkt kom je elke keer bedrogen uit. Sporten in een warmtecabine, niet eten na acht uur ’s avonds, pilletjes die vet zouden verbranden, intermittent fasting etc. Soms val je wat af, maar de kilo’s komen er altijd weer bij.

De enige bewezen methode.
Er is maar één manier om af te vallen: Consistent minder calorieën tot je nemen dan je er verbruikt. We noemen dit ook wel een calorietekort of negatieve energiebalans creëren.

Het kan voor blijvend resultaat niet makkelijker en sneller dan dit. Geduld is vereist en heb je eenmaal de smaak van deze strategie te pakken dan is resultaat gegarandeerd!

Ik wil je dolgraag uitleggen hoe dit werkt. Daarnaast wil ik je laten inzien dat wanneer je deze theorie begrijpt en toepast er altijd ruimte is voor je huidige voedingspatroon. Zodat het veel makkelijker vol te houden is dan alles wat je tot nu toe al geprobeerd hebt. Je hoeft jezelf geen producten en lekkers te verbieden.

De calorieën die we eten, drinken en verbranden wordt door ons lichaam bijgehouden. Je kan jezelf niet voor de gek houden. Want wanneer de weegschaal aangeeft dat je zwaarder bent of als je broeken strakker zitten, dan heb je meer calorieën gegeten en gedronken dan verbrandt. (Wanneer je op hetzelfde gewicht blijft, eet en drink je evenveel calorieën als je verbruik. En als je bent afgevallen heb je minder calorieën gegeten en gedronken dan verbrandt).

Iedereen heeft een X aantal calorieën per dag nodig. De eerste 1200 staan vast. Onze hersenen, longen, nieren en lever hebben deze 1200 calorieën nodig om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit geldt voor iedereen. De totale energiebehoefte is per persoon verschillend, het wordt bepaald door je lengte, leeftijd, gewicht, geslacht en je bewegingsactiviteit. Het aantal calorieën wat je dagelijks nodig hebt is simpel te berekenen met de Harris-Benedictformule.

De Amerikaanse chemicus Wilbur Olin Atwater ontwikkelde een systeem om het gemiddelde aantal calorieën te berekenen in één gram vetten, eiwitten, koolhydraten, alcohol en vezels. Calorieën (energie) zit in vrijwel alles wat we eten en drinken. Net zoals een meter een meter is en een liter een liter, is een calorie een calorie. In komkommer zitten per 100 gram 14 calorieën en in kokosolie zitten per 100 gram 900 calorieën. Alle andere producten zitten ertussenin. Het staat allemaal aangegeven op de productverpakking.

Nu weet je dat de calorieën die we eten en drinken en de calorieën die we verbranden beide te berekenen zijn. Er is nog een vaststaand gegeven! Om een kilo af te vallen moet je 7000 calorieën winst boeken, dus 7000 meer verbranden dan tot je nemen. Het omgekeerde is ook waar: om een kilo aan te komen moet je 7000 calorieën meer eten en drinken dan je nodig hebt. Dit geldt voor iedereen. Dit feit is gebaseerd op het onderzoek van Kevin D. Hall, hij creëerde de formule voor de energiedichtheid van gewichtsverlies.

Dit zijn allemaal vaststaande feiten. Dit is de code!
Het leuke hierbij is dat je het cijferslot op alle manieren open kan maken. Het maakt niet uit of je de code 1, 2, 3, 4 invult of 6, 7, 8, 9. Zolang je minder calorieën binnenkrijgt dan verbrandt val je af en creëer je blijvend resultaat.
Het is een mooi metafoor, maar wat ik hiermee bedoel is het volgende:
Het maakt voor afvallen echt totaal niet uit welke producten je eet. Code 1, 2, 3, 4 staat bijvoorbeeld voor 4 boterhammen, een taartje, aardappels, groente, vlees en een wijntje. De andere code staat bijvoorbeeld voor een omelet, een salade, 2 glazen melk en frietjes met een kroket.

Zolang je minder calorieën eet en drinkt dan je verbrandt, is de code gekraakt en resultaat gegarandeerd.

Esther de Boer.

Lees ook: The Body Buddy Kookboek: Het unieke concept van lekker eten en toch afvallen!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen