Blaaskankercentrum Noord-Nederland geopend

Foto: De Redactie

Het Blaaskankercentrum Noord-Nederland (BCNN) is woensdag geopend. Met het Blaaskankercentrum Noord Nederland (BCNN) willen de ziekenhuizen in Groningen en Drenthe de zorg voor blaaskankerpatiënten verbeteren.

Het expertcentrum is een samenwerking van het UMCG, Treant Zorggroep, Ommelander Ziekenhuis Groningen, de Saxenburggroep en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over wie, wanneer, welke zorg biedt.

Gezamenlijke behandelplannen

Patiënten met niet-spierinvasieve blaaskanker krijgen hun behandeling en controles in de regionale ziekenhuizen. Ook de diagnostiek vindt plaats in de regio. Alle behandelplannen worden gemaakt in gezamenlijk overleg met specialisten uit de verschillende ziekenhuizen.

Complexe zorg in UMCG

Patiënten met spierinvasieve blaaskanker of met hoog-risico niet-spierinvasieve blaaskanker worden verwezen naar het multidisciplinaire spreekuur in het UMCG. Tijdens dit spreekuur worden alle behandelmogelijkheden uitgebreid met de patiënt besproken, inclusief mogelijke deelname aan studies. De specialisten maken direct een inschatting van de conditie van de patiënt. Vervolgens kan de patiënt samen met de verpleegkundig consulent een weloverwogen behandelkeuze maken.

Eind aan versnippering

In 2016 bleek dat de verschillende ziekenhuizen in het Noorden niet in staat waren te voldoen aan de steeds hogere kwaliteitsnormen voor de behandeling van blaaskanker. Ook konden niet alle ziekenhuizen alle beschikbare behandelingen, zoals nieuwe behandelingen in onderzoeksverband, aanbieden. Dankzij samenwerking binnen het expertcentrum BCNN is dat nu verleden tijd.

Wens patiëntenvereniging

Gesprekken met de patiëntenvereniging Leven met blaas- of nierkanker hebben een prominente rol gespeeld bij het vormgeven van de samenwerking. Gelijkwaardige toegang tot blaaskankerzorg is een nadrukkelijke wens van de patiëntenvereniging.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden