Clinical Research Unit Groningen geopend

Foto: De Redactie

Het UMCG, ICON (voormalig PRA Health Sciences) en Triade hebben afgelopen dinsdag de nieuwe Clinical Research Unit Groningen geopend. Door de samenwerking tussen de drie partijen wordt de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en behandelwijzen versneld.

In de CRU Groningen komen de expertise en infrastructuur van een universitair medisch centrum en een wereldwijde klinische onderzoeksorganisatie samen.

In de CRU Groningen, een kant-en-klare, hoog (GCP) gekwalificeerde klinische onderzoeksomgeving worden nieuwe diagnostiek en behandelingen ontwikkeld. Patiënten met uiteenlopende medische aandoeningen die moeten verblijven in het UMCG kunnen op vrijwillige basis bijdragen aan de voortgang van het geneesmiddelenonderzoek. Daarnaast voert de CRU Groningen klinisch onderzoek uit bij gezonde vrijwilligers.

Impuls geneesmiddelenonderzoek

Volgens krijgt het geneesmiddelenonderzoek in Groningen een nieuwe impuls met de start van de CRU Groningen. ‘Door in een vroege fase het onderzoek met patiënten te starten kunnen medicijnen al in een vroeg stadium en op een zeer veilige manier worden getest op hun werking’, aldus Marian Joëls van de Raad van Bestuur van het UMCG. ‘Daardoor kunnen ze sneller worden doorontwikkeld. Het doel hiervan is om nieuwe medicijnen eerder beschikbaar te kunnen stellen voor patiënten en daarmee de gezondheid van patiënten te verbeteren’.

Eerste studies van start

De eerste studies voor de CRU Groningen zijn al ingepland. Daarbij gaat het om onderzoeken naar middelen tegen de ziekte van Alzheimer, een hartafwijking en een auto-imuunziekte. Deze onderzoeken gaan in 2022 van start.

Mogelijkheden unit

In de unit zijn vier slaapkamers met in totaal dertien bedden, een behandelkamer, met 2 millimeter lood in de wand, zodat ook met röntgenapparaten gewerkt kan worden. Dit biedt de mogelijkheid om invasieve, steriele behandelingen uit te voeren met de noodzaak van uitgebreide patiëntbewaking of -doorlichting. Naast de behandelkamer zijn er twee artsenspreekkamers voor poliklinische bezoeken, een recreatieruimte en verschillende onderzoeksfaciliteiten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen