UMCG ontvangt 2,9 miljoen euro voor onderzoek naar verbetering levensstijl

Foto: De Redactie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een subsidie van 2,9 miljoen euro gekregen van het NWO, voor het onderzoeksproject ‘healthy living as a service’. Doel van het project is dat mensen hun levensstijl blijvend verbeteren.

Het doel van het onderzoeksproject is dat in 2040 alle Nederlanders ten minste vijf jaar langer in goede gezondheid leven en dat het gezondheidsverschil tussen rijk en arm met 30 procent is afgenomen.

Om blijvende leefstijlveranderingen te realiseren worden persoonlijke factoren, maar ook de woon- leef- en sociale omgeving meegenomen in dit project. Inwoners van Noord-Nederland realiseren samen met onderzoekers, kunstenaars en industrie ‘healthy living as a service’. Hierbij krijgen zij steun van slimme technologie en data waarmee gezondheid en leefomgeving goed gevolgd kan worden.

In Nederland leven mensen met een lage sociaaleconomische status (SES) gemiddeld 6 jaar korter en 15 jaar in minder goed ervaren gezondheid dan mensen met een hoge SES. Mensen met een lage SES hebben vaker te maken met een opeenstapeling van problematiek in gezondheid, leefstijl en leefomgeving. Ook hebben zij vaker problemen met wonen, werken, leren en leven.

Aan het onderzoeksproject wordt meegewerkt door onder meer het UMCG, de RUG, de Hanzehogeschool, TU Delft, Groninger Dorpen, Menzis en ruim twintig andere organisaties. Het onderzoek begint in de tweede helft van dit jaar en duurt maximaal zes jaar.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen