Onderzoek UMCG: ‘Baby’s die minder bewegen wel of niet direct geboren laten worden?’

Foto: Publiek Domein

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start een onderzoek of ‘baby’s, die minder bewegen wel of niet direct geboren laten worden’.

Gynaecoloog Sanne Gordijn krijgt 800.000 euro subsidie van ZonMW voor het onderzoek bij zwangere vrouwen.

Het ‘minder leven voelen’ van de baby komt in een groot deel van de zwangerschappen voor. Dit heeft vaak een onschuldige oorzaak. In ongeveer 90 tot 95 procent van de gevallen komt dit doordat de baby anders is gaan liggen of doordat de moeder het erg druk heeft gehad. Bij een klein deel werkt de moederkoek (placenta) niet helemaal goed en kunnen er wel problemen ontstaan.

Goed werkende moederkoek

In het onderzoek wordt de bloeddoorstroming gemeten in het hoofd van de baby en in de navelstreng. Afwijkingen in de verhouding van de bloeddoorstroming in het hoofd en in de navelstreng kan een teken zijn van een verminderde werking van de moederkoek. Er gaan bij een minder goed werkende moederkoek minder voedingsstoffen en zuurstof naar de baby.

Mogelijk is de baby dan beter af door het vervroegen van de bevalling, zodat de baby niet langer een tekort aan voedingsstoffen en zuurstof heeft.

Wel of niet meteen geboren laten worden

De onderzoekers willen nagaan of het beter is om een baby vanaf 37 weken zwangerschapsduur direct geboren te laten worden als de zwangere minder leven voelt én er een afwijkende bloeddoorstroming is. Hierbij kijken zij niet alleen naar de conditie van de baby direct na de geboorte, maar ook naar de gezondheid en de bevallingservaring van de moeder. Ook gaan de onderzoekers na hoe de ontwikkeling van het kind is als het 2 jaar oud is.

Samenwerking

Alle zwangere vrouwen met een zwangerschapsduur van 37 weken of langer die hun baby minder voelen bewegen komen in aanmerking voor deelname aan het onderzoek. De studie is een samenwerking met Amsterdam UMC en wordt landelijk in diverse ziekenhuizen uitgevoerd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden