Vanwege de hoge aanschafkosten van een warmtepomp laten veel huishoudens nog snel een nieuwe CV-ketel installeren voordat dat in 2026 niet meer mag, berichtte RTL Nieuws onlangs. Duurzaamheidsplatform Slimster becijfert echter dat zij daarmee de komende vijftien jaar al gauw 3600 euro duurder uit zijn dan wanneer zij hadden gekozen voor een warmtepomp.
In de gemeente Groningen wordt 4,5 procent van de woningen elektrisch verwarmd, waarvan 2,9% door een volledig elektrische warmtepomp en 1,6% door een hybride warmtepomp. De gemeente Eemsdelta gaat met 6,9 procent aan kop met het elektrisch verwarmen van woningen.
( Tekst gaat verder onder afbeelding)
Uit het onderzoek van blijkt dat kopers – na aftrek van subsidie – initieel 6750 euro meer kwijt zijn aan een warmtepomp dan aan een nieuwe CV-ketel. Daar staat een jaarlijkse besparing van 692 euro op de energiekosten tegenover. Slimster verwachte bovendien dat de energiebelasting op gas de komende jaren verder zal toenemen, terwijl de belasting op elektra zal worden teruggeschroefd. In een scenario waarbij de belasting op aardgas (nu 70 cent) jaarlijks met vijf cent toeneemt en de stroombelasting (nu dertien cent) tot aan 2030 elk jaar met twee cent daalt, bespaart een warmtepomp nog eens ruim 6200 euro extra over de gehele levensduur van vijftien jaar.
Dat voordeel is vooral binnen de gemeente Blaricum niet aan dovemansoren gericht. Al bijna 22 procent van alle woningen daar wordt elektrisch verwarmd. Ook Vlieland en Ameland scoren hoog, evenals gemeenten als Boekel, Goes, Vaals en Rozendaal. In Uitgeest, Rotterdam en Zandvoort is de warmtepomp daarentegen nog een zeldzaamheid.: minder dan één procent van de woningen in deze gemeenten is inmiddels van het gas af.
Slimster komt met tips voor het financieren van een warmtepomp zijn: