UWV dit weekend open voor vragen over definitieve berekening NOW

Foto: De Redactie

Uitkeringsinstantie UWV blijft komend weekend open voor ondernemers met vragen over de definitieve berekening van de loonsteun die ze in het voorjaar van 2020 hebben ontvangen. Zondag is de laatste dag om die vaststelling aan te vragen.

De overheid zette na de invoering van de eerste lockdown wegens het coronavirus het eerste loket voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) op. Werkgevers kregen loonkosten vergoed als ze veel inkomsten misliepen door de pandemie, maar dit was een voorschot op basis van het geschatte omzetverlies. Nu moeten ze een definitieve berekening aanvragen van de steun waarop ze recht hadden voor de periode tussen maart en mei 2020. Het UWV wil daarvoor onder andere weten wat het exacte omzetverlies was, en wil van sommige ondernemers ook een accountantsverklaring hebben.

Dit najaar hadden zo’n 9500 werkgevers de aanvankelijke deadline voor de aanvraag, die op 31 oktober was, niet gehaald. Daarop besloot het UWV deze ondernemers tot zondag 9 januari nog de kans te geven een aanvraag te doen. Doen ze dit niet, dan wordt de steun voor de periode maart tot en met mei 2020 op nul gezet.

In de aanloop naar dit weekend was het volgens het UWV druk, met dagelijks honderden extra telefoontjes van ondernemers die vragen hadden over de NOW-vaststelling. De uitkeringsinstantie stuurde ook herinneringsbrieven en belde in sommige gevallen ondernemers ook op. Daaruit bleek volgens een woordvoerder dat er soms misverstanden waren. Werkgevers dachten bijvoorbeeld ten onrechte dat zij zelf of hun boekhouder bijzonder uitstel hadden aangevraagd, bijvoorbeeld omdat een accountantsverklaring nog ontbreekt.

In de periode van maart tot en met mei vorig jaar ontvingen in totaal 139.500 werkgevers ondersteuning in de loonkosten via de NOW. Zij kregen in totaal ruim 7,9 miljard euro aan voorschotten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen