Jonge Socialisten Groningen: “Energietoeslag moet ook voor studenten zijn”; petitie gestart

11 mrt 2023, 13:25 Nieuws
energiebesparen pixabay
Volgens de jongerenorganisatie van de PvdA in Groningen, de Jonge Socialisten, moet de gemeente Groningen de energietoeslag ook beschikbaar stellen voor studenten, nu de rechter in Amsterdam de uitsluiting van studenten voor de energietoeslag van tafel heeft geveegd.
De JS vindt dat de gemeente moet laten zien hoe het hoort, nu de rechter in Amsterdam vorige week de uitsluiting van energietoeslag van tafel heeft geveegd. “De gemeente moet het goede doen, want dit rechtse kabinet laat studenten in de steek” zegt JS-lid Danny Kolthof.
Sinds het kabinet vorig jaar de energietoeslag voor mensen met een laag inkomen aankondigde, worden studenten hiervoor uitgesloten omdat ze te ‘divers’ zouden wonen waardoor er risico bestaat op overcompensatie en het ingewikkeld is om de energietoeslag aan ze uit te keren. Inmiddels zijn er in twee verschillende steden rechtszaken gevoerd door individuele studenten. De uitsluiting van studenten is in die gevallen volgens de rechter onrechtmatig.
“We snappen de situatie van de gemeente echt wel. Het is uiteindelijk het kabinet, met zogenaamde ´studentenpartij´ D66 erin, wat studenten in de steek laat. Zij moeten er vanuit het kabinet of de Tweede Kamer wat aan doen, maar dat doen ze niet. Dus vinden wij dat de gemeente moet laten zien hoe het hoort, wat echt ´nieuw leiderschap´ is”, vervolgt Kolthof.

Petitie

Om hun eis kracht bij te zetten zijn de PvdA jongeren een petitie begonnen, die wordt ingediend bij de gemeenteraad als ‘burgeragendering’. De petitie heeft twee eisen: “Het ministerie van Financiën, minister Kaag, moet met geld over de brug komen. Tot die tijd moet de gemeente laten zien hoe je wél fatsoenlijk met studenten en rechterlijke uitspraken omgaat”, aldus Kolthof.
De petitie is hier te ondertekenen.
(Bron: ingezonden bericht)