Huizenprijzen bestaande koopwoning stijgen verder in Groningen

22 okt , 14:25 Nieuws
woning makelaarsland te koop bord verkocht bord cc by 30 wikipedia commons jeroen stoop
CC BY 3.0/Wikipedia Commons/ Jeroen Stoop
De huizenprijzen zijn vorige maand verder gestegen. Kopers moesten volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster in september gemiddeld 466.890 euro neertellen voor een bestaande koopwoning.
De huizenprijzen van bestaande koopwoningen in Groningen zijn gemiddeld met 11,3 procent gestegen. De prijsstijging was in juli, augustus en september opnieuw het grootst in de provincie Utrecht, meldt het CBS. Bestaande koopwoningen waren daar het vorige kwartaal 14,4 procent duurder dan een jaar eerder.
Landelijk lagen de huizenprijzen in september gemiddeld 11,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging in ruim twee jaar. 'Er zijn te weinig huizen en er is te veel geld,' vat CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen het samen. Volgens hem duurt de oververhitting op de woningmarkt voort. Mensen kunnen meer betalen en tegelijk staan er maar weinig huizen te koop, voegt Van Mulligen toe.

Meer transacties

Dat de vraag naar woningen groot blijft, blijkt bijvoorbeeld ook uit het aantal transacties. In september verwisselden 17.622 huizen van eigenaar, bijna tien procent meer dan een jaar eerder. In Groningen was sprake van een toename van 20,5 procent in het aantal transacties. Net als in de twee voorgaande kwartalen was in het derde kwartaal de stijging van het aantal woningtransacties veruit het grootst bij appartementen (26,6 procent). Bij tussenwoningen was de stijging met 7,3 procent het kleinst.
Bron: CBS / Kadaster
CBS
Bron: CBS / Kadaster