Sander Blom, Bert van Erk en Sugarspin winnaars van Groninger Cultuurprijzen 2024

22 okt , 12:35 Nieuws
unnamed 2024 10 22t102529325
via Provincie Groningen
Filmmaker en auteur Sander Blom, jazzmuzikant en -componist Bert van Erk en Lindyhop-dansvereniging Sugarspin zijn de winnaars van de Groninger Cultuurprijzen 2024. Dat heeft de provincie bekendgemaakt.
De prijzen werden op 21 oktober in de Stadsschouwburg in Groningen uitgereikt door René Paas (voorzitter Cultuurfonds afdeling Groningen) en Tjeerd van Dekken (gedeputeerde Kunst en Cultuur). Sugarspin won de Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst, Sander Blom de Groninger Talentprijs en Bert van Erk de Groninger Cultuurprijs. De prijswinnaars krijgen een geldbedrag van 5.000 euro.
Gedeputeerde Tjeerd van Dekken van Cultuur is enthousiast over de winnaars: "De kwaliteit was ontzettend hoog. Deze winnaars laten zien wat voor een verscheidenheid aan cultuur we hebben in onze provincie. En dit is echt ontzettend belangrijk. Kunst en cultuur zorgen voor saamhorigheid, inspiratie en verbinding. Het laat onze Groningse identiteit zien."

Groninger Cultuurprijs

Jazzmuzikant en -componist Bert van Erk krijgt de Groninger Cultuurprijs voor zijn veertig jaar lange bijdrage aan het jazzklimaat in Groningen. De jury prijst hem niet alleen omdat hij een goede muzikant is, maar ook voor zijn oog voor talent en zijn open houding naar muzikanten van elk niveau. Zijn inzet voor cultureel studentencentrum USVA, VRIJDAG, de Smederij en talrijke andere initiatieven op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek hebben meerdere generaties musici in Groningen geïnspireerd. Gronings Vuur en De Rijdende Popschool waren ook genomineerd voor de Groninger Cultuurprijs.

Groninger Talentprijs

Filmmaker en auteur Sander Blom is de winnaar van de Groninger Talentprijs. Volgens de jury is Blom een jong multitalent. "Hij is veelbelovend doordat hij op jonge leeftijd al zoveel boeken, films en documentaires op zijn naam heeft staan. De jury is onder de indruk dat hij de historie en cultuur van Groningen zo nadrukkelijk in de schijnwerpers zet en ook buiten de provincie- en landsgrenzen onder de aandacht weet te brengen. Daarnaast zoekt hij samenwerkingen op en stimuleert hij jongeren om ook hun verhaal te vertellen en cultuur te gaan maken".
Naast Sander Blom waren beeldend kunstenaar Eva Koopmans en muzikant, artiest, woordkunstenaar Jooz genomineerd.

Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst

Winnaar van de Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst is Sugarspin. Sugarspin is de Lindy Hop-dansvereniging van Noord-Nederland. Lindyhop is een zwart-Amerikaanse dans, ontstaan in Harlem, New York eind jaren ’20 van de vorige eeuw, die werd gedanst op de Swing Jazz uit die tijd. Sugarspin organiseert wekelijks danslessen en swingende dansfeestjes. De jury koos unaniem voor deze vereniging omdat ze met amateurs een organisatie hebben opgezet die toch zeer professioneel functioneert. Volgens de jury zet Sugarspin Groningen op de kaart door verbinding te zoeken met grote internationale dansers. Ook het publiek is deels internationaal. De bezoekers zijn bovendien van verschillende generaties en achtergronden.
Naast Sugarspin waren Spaces Collective en Pittig Gekruid genomineerd voor deze prijs. De Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst is een prijs van het Cultuurfonds Groningen.
De jury bestond dit jaar uit Cissy Joan, Maria Koijk, Jan-Gerd Krüger, Renée Luth en Mohamed Yusuf Boss. Zij beoordeelden alle 158 aanmeldingen, stelden per categorie een top-drie samen en kozen de uiteindelijke winnaars.

Groninger Cultuurprijzen

De Groninger Cultuurprijzen zijn opgericht om mooie initiatieven, aansprekende projecten en inspirerende personen, gezelschappen en instellingen in de provincie Groningen in de schijnwerpers te zetten en te vieren. De provincie Groningen en het Cultuurfonds Groningen organiseerden dit jaar de derde editie. De volgende editie is over twee jaar, in 2026.