Groninger Museum maakt collectie van 35.000 kunstwerken online toegankelijk

15 okt , 16:20 Nieuws
unnamed 2024 10 14t134158384
Het Groninger Museum maakt vanaf 15 november de volledige collectie online toegankelijk. De digitale collectie met meer dan 35.000 kunstwerken zijn dan te bekijken.
Het nieuwe plaform maakt met gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Het museum geeft de collectie virtueel weg aan iedereen en biedt zo een vernieuwende manier om kunst te ontdekken, te verkennen en te delen.

Digitale innovatie

Het nieuwe platform met de online collectie van het Groninger Museum is zo ontwikkeld dat een gebruiker makkelijk door de collectie kan navigeren, kan zoeken op basis van persoonlijke interesses, en ook een eigen mening kan achterlaten. Het biedt de mogelijkheid om te dwalen en nieuwe wegen richting objecten te ontdekken. Hierdoor ervaart elke bezoeker een unieke reis door de collectie. Of je nu op zoek bent naar thema's zoals verliefdheid, woede of school, of je laat leiden door de verrassende associaties die AI maakt.
"Met deze online collectie willen we kunst toegankelijker maken dan ooit. Iedereen heeft nu de kans om zich te laten inspireren, en met AI kunnen we dit op een unieke, gepersonaliseerde manier doen," aldus Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum.

Kunst bij een breder publiek

Met de lancering van dit platform met de online collectie wil het Groninger Museum zich op een breed publiek richten. In de toekomst zal het Groninger Museum dit digitale product gaan gebruiken in tal van activiteiten.
De lancering van de online collectie vindt plaats op vrijdag 15 november 2024 om 13: 30 uur op de Grote Markt in Groningen. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn, meldt het Groninger Museum.
Vanaf 15 november kun je via de website van Groninger Museum de collectie bekijken.
Dit project is mogelijk gemaakt door de Basisinfrastructuur regionale musea van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.