Column: Zijn wij gemaakt om samen met een partner te leven?

15 okt , 15:00 Lifestyle
column 30 1
LS Fotografie
“Jij bent een oude vrijster,” zegt het jongetje met een grote glimlach op zijn gezicht. Letterlijk betekent het een ongetrouwde vrouw. Als ik hem goed begrijp, bedoelt hij dat ik een zielige vrijgezel ben. Vrijgezel klinkt fijner dan ongetrouwd. ‘Vrij’ klinkt goed. Het woord ‘ongetrouwd’ impliceert dat er iets mist.    
Mist er iets in je leven als je lang of vaak vrijgezel bent? Zijn wij gemaakt om samen met een partner te leven? Als ik hierop of op iets in dezelfde strekking Google, zijn er voornamelijk hits naar artikelen over monogamie. Als Google mij al niet begrijpt, hoe gaat een liefdespartner dat dan wel lukken, denk ik met een knipoog.
Functioneel gezien zijn wij op aarde gekomen om ons voort te planten. En dat doe je met een partner. Alhoewel, tegenwoordig is voortplanting op veel verschillende manieren mogelijk, ook zonder (vaste) partner. Even een random leuk feitje: De vrouwelijke chimpansees paren met alle mannetjes in de groep. Voor alle mannetjes is er dan kans dat een jong van hen is en hierdoor gaan ze elk jong niets aandoen. Is ons hoogste doel vandaag de dag nog steeds om ons voort te planten? Naast dat ik die behoefte nog nooit gevoeld heb, zijn we ondertussen met behoorlijk veel mensen op aarde. Volgens de cijfers lijkt dit aantal de komende vijftig jaar alleen maar te groeien.
Bij de start van de mensheid was voortplanting logischerwijs het hoogste fysiologische doel. Ik heb geen idee of de evolutie rekening houdt met het aantal mensen dat op aarde is in combinatie met de voortplantingsstrategieën. Ooit zei iemand tegen mij: “Mensen kunnen om voortplantingsredenen bij elkaar komen, omdat het onderbewust een ideale match is en daarna gaan deze mensen uit elkaar en weer hun eigen weg.”
Om terug te komen op mijn eerste vraag: Mis je iets als je niet samen met een partner leeft? Natuurlijk mis je van alles! Maar zijn wij gemaakt om samen te leven of wonen we samen en delen we ons leven omdat het zo ‘heurt’? Is het kuddegedrag, is het nodig omdat het onbetaalbaar is om alleen te wonen of schetsen de overheerlijke romantische komedies ons ideaalwerelden voor, waardoor je hetzelfde wilt voelen?
Kijk, uiteindelijk willen wij mensen allemaal precies hetzelfde: wij willen ons geliefd, gezien en gewaardeerd voelen. Heb je geen partner, dan zoek je de waardering in je werk bij collega’s of bij je vrienden en familie. Ook als je wel een partner hebt, zijn deze vormen nog steeds van harte welkom. De liefdeswaarderingsvorm is wel een hele speciale en anders dan de anderen. Heel eerlijk gezegd, vraag ik mij af of ik gemaakt ben om met een partner samen te leven. Naast dat ik mij niet wil voortplanten, heb ik mij in een relatie nog nooit volledig mezelf gevoeld. Hoe leg ik dit het beste uit? Als ik alleen ben, heb ik het gevoel dat ik leef. Als ik een liefdesrelatie heb, lijkt het vaak alsof ik vanuit een helikopterview ernaar kijk. Ik voel mij tijdens zo’n relatie te vaak niet oké, niet gezien en niet gewaardeerd. Daarnaast slaap ik alleen in een bed het allerlekkerste, doe ik graag de (huishoudelijke) dingen zoals ik ze doe en voel ik mij alleen op natuurlijke wijze gelukkig, het meest waardevol en authentiek. Ik ben gewoon een onafhankelijke bitch, uh chick, naja een latrelatie is altijd nog een optie.
Tien jaar geleden werd ik door een jongetje oude vrijster genoemd. Ik zal hem eens vragen of hij zich dit nog kan herinneren. En ik wil natuurlijk vooral weten hoe hij er nu over denkt.
Esther de Boer.