Nieuwe Máximaweg opent eind 2024

16 okt , 9:10 Nieuws
impressie 2b maaslaan hoornsediep 2022 maximaweg
Aanpak Ring Zuid
De nieuwe weg, die aangelegd wordt om de Hereweg bereikbaar te houden, de Máximaweg, opent eind 2024. Deze nieuwe weg komt langs de ringweg, tussen de Brailleweg en de Hereweg.
In het verleden had de zuidelijke ringweg op- en afritten bij de Hereweg. Deze zijn nu verdwenen als gevolg van de verdiepte ligging van de ringweg tussen de Hereweg en het Europaplein. Door de aanleg van de nieuwe Máximaweg blijft de Hereweg vanuit alle richtingen bereikbaar.

Routes

Verkeer komend vanuit de richting Drachten, Assen of Hoogezand richting de Hereweg kunnen straks de borden met Groningen Centrum volgen om vervolgens via de ovale rotonde bij de Brailleweg de Máximaweg te bereiken.
Komend vanaf de Hereweg kan verkeer via de Máximaweg naar de ovale rotonde bij de Hereweg rijden. Vanaf hier kun je naar de A28 (richting Haren/Assen) of onder het viaduct door linksaf, richting Hoogkerk/Drachten of richting Hoogezand.

Geluidsschermen

De maximumsnelheid op de Máximaweg wordt 50 kilometer per uur. Volgens de verkeersprognoses die gemaakt zijn voor het Tracébesluit (2014) rijden er in de toekomst per etmaal circa 10.500 auto’s over deze weg. De weg krijgt stil asfalt en komt zo ver mogelijk van de bebouwing aan de Maaslaan te liggen en zo dicht mogelijk tegen de zuidelijke ringweg aan. Langs de Máximaweg komen geluidsschermen met klimplanten. Daardoor ontstaat ook in de winter een overwegend groen beeld.
De naam Máximaweg is gekozen door de gemeente omdat de weg dicht bij andere wegen ligt die vernoemd zijn naar Nederlandse koninginnen, zoals het Julianaplein en het Emmaviaduct. Ook wil de gemeente benadrukkend met de naam, dat de weg volledig los staat van de Rivierenbuurt.