CDA en CU: geef maatschappelijke diensttijd vervolg naar Arnhems voorbeeld

16 jul , 12:45 Nieuws
pexels olly 3823488
De gemeenteraadsfracties van het CDA en de ChristenUnie in Groningen vragen het gemeentebestuur aanstaande woensdag om een vervolg te geven aan de maatschappelijke diensttijd en te onderzoeken of de maatschappelijke diensttijd naar Arnhems voorbeeld kan worden voortgezet.
De maatschappelijke diensttijd (MDT) houdt in dat jongeren tussen de twaalf en dertig jaar oud zich vrijwillig inzetten voor andere mensen. Daarmee helpen ze anderen, maar kunnen ook eigen talenten ontdekken.
Sinds 2019 hebben tal van Groningse jongeren zich langs deze weg ingezet voor de samenleving. Ondanks de positieve ervaringen van jongeren en de meerwaarde voor maatschappelijke organisaties heeft het nieuwe kabinet Schoof aangekondigd, de financiering van de maatschappelijke diensttijd weg te bezuinigen.
"Ik maak me zorgen. Ik zie dat veel mensen langs elkaar heen leven en ontmoetingen buiten de eigen sociale bubbel weinig voorkomen. Om hier iets aan te doen, is de maatschappelijke diensttijd ontzettend waardevol. Het versterkt het vrijwilligerswerk en de sociale cohesie. Dit zijn belangrijke redenen voor onze gemeente en onze jongeren in het bijzonder om nog meer vervolg te geven aan de maatschappelijke diensttijd”, aldus Jalt de Haan van het CDA.
De gemeente Arnhem zet de maatschappelijke diensttijd actief en succesvol in om jongeren zonder inkomen te ondersteunen bij het aflossen van schulden. De schuldenproblematiek onder jongeren, is de afgelopen jaren stevig gegroeid en in de Gelderse hoofdstad wordt de inzet van de maatschappelijke diensttijd als waardevolle toevoeging aan het bestaande schuldenbeleid gezien. Nadat het Groningse gemeentebestuur onlangs aangaf, van goede wil te zijn om een vervolg aan de maatschappelijke diensttijd te geven, zien de fracties van het CDA en de ChristenUnie hier een uitgelezen kans voor Groningen.
“Arnhem laat op deze manier zien hoe de ondersteuning van jongeren met schulden, hand in hand kan gaan, met een maatschappelijke bijdrage. Hiermee stut de gemeente niet alleen de zelfredzaamheid van jongeren, maar stutten jongeren ook maatschappelijke organisaties en hun eigen ontwikkeling. Wij zien dit model graag ook in onze gemeente uitgerold worden”, aldus Peter Rerbergen van de ChristenUnie.
(Bron: ingezonden bericht)