PvdA wil actie tegen verhoogde huren sociale huurwoningen

16 sep , 16:10 Nieuws
spieghelstraat
De huren voor Groningers met de kleinste portemonnees moeten omlaag. Dat vindt de Partij van de Arbeid (PvdA) in Groningen. De partij is geschrokken van de grote huurstijgingen van woningen en heeft daarom verschillende schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur.
Begin deze maand werd bekend dat de huur de afgelopen 30 jaar nog nooit zo hard gestegen is als nu. Schrijnend is dat de huren het snelst stegen voor sociale huurwoningen. De PvdA wil nu paal en perk stellen aan de huurstijgingen voor Groningers met de laagste inkomens. “Terwijl er een schrijnend tekort is aan betaalbare woningen, legt dit kabinet de rekening bij mensen voor wie de boodschappen al moeilijk te betalen zijn,” zegt raadslid Rico Tjepkema. “400 euro extra per jaar is voor deze huurders niet te doen. Wij willen actie om ervoor te zorgen dat zij geld overhouden aan het einde van de maand.”

Hogere huren

Volgens het CBS stegen de huurprijzen in alle sectoren, maar voor sociale huur het hardst. Namelijk met 5,6%, bijna de maximaal toegestane huurverhoging. Dat is hoger dan in de hogere huursegmenten, terwijl in sociale huurwoningen juist vaak mensen wonen met minder inkomsten. Het betekent gemiddeld snel een huurverhoging van 400 euro extra per jaar, met uitlopers richting de 600. De Woonbond luidt de noodklok en vraagt het kabinet om actie om huurverhogingen in de toekomst te voorkomen.

Politieke actie nodig voor kwetsbare huurders

Ook in Groningen is het huren van een sociale huurwoning duurder geworden door verhogingen. Woningcorporaties die de sociale huurwoningen verhuren hebben inkomsten nodig om bijvoorbeeld meer betaalbare woningen te bouwen. Maar door de keuzes van het kabinet wordt de rekening nu gepresenteerd aan de meest kwetsbare huurders.
Voor Tjepkema is dat moeilijk verteerbaar: “Groningers die het minste te makken hebben moeten nu extra lappen. Zij krijgen de rekening terwijl ze vaak al moeite hebben om hun rekeningen te betalen.” De PvdA vraagt daarom aan het gemeentebestuur om te achterhalen hoeveel de huren in Groningen precies verhoogd zijn. Daarnaast vragen de sociaaldemocraten om afspraken te maken met de corporaties om verdere huurverhogingen te voorkomen voor de groep huurders met de laagste inkomens.

Huren voor laagste inkomens verlagen

Ook vraagt de PvdA gemeentebestuur om er bij corporaties op aan te dringen huurders met de kleinste portemonnees te compenseren door hun huren te verlagen. Corporaties hebben de mogelijkheid om inkomensafhankelijk een extra bijdrage te vragen. De PvdA wil die graag gebruiken om de kleinste inkomens te ontzien. De partij vraagt ook om een experiment om de huren van de laagste inkomens te verlagen en dat te compenseren met die van huurders van sociale huurwoningen die bovengemiddeld verdienen. “Zo kunnen de breedste schouders op een eerlijke manier de zwaarste lasten dragen,” zegt Tjepkema.
(Bron: ingezonden bericht)