Alleenstaande starters bijna kansloos op woningmarkt

12 sep , 9:15 Nieuws
geld huis pixabay moerschy
Alleenstaande starters in de provincie Groningen zijn op dit moment vrijwel kansloos op de woningmarkt. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.
Voor een ‘gemiddeld appartement’ moet je als alleenverdiener met een modaal salaris momenteel zo’n 83.700 euro eigen geld inleggen.
“Als alleenstaande starter heb je naast een maximale hypotheek flink wat eigen geld nodig om een appartement te kunnen bemachtigen in Groningen. Voor alleenverdieners boven de 35 komt hier nog gemiddeld zo’n € 5.800 bovenop: zij betalen namelijk ook 2 procent overdrachtsbelasting over de koopsom,” legt Independer hypotheekexpert Marga Lankreijer uit.

In deze gemeente meeste eigen inleg nodig

Vooral in Westerkwartier zijn alleenstaande starters haast kansloos op de woningmarkt. Als alleenverdiener met een modaal inkomen betaal je hier naast een maximale hypotheek gemiddeld 136.321 euro eigen geld voor een appartement van gemiddeld 119 m². In geen enkele Groningse gemeente waar het afgelopen jaar meer dan 10 appartementen werden verkocht, ligt dit bedrag zo hoog. Ook in de gemeente Groningen is een flinke spaarpot van 88.871 euro nodig.

Startersleningen

“Om het voor starters wat gemakkelijker te maken verstrekken sommige gemeenten startersleningen. Je leent dan geld van de gemeente om een huis te kopen als dat niet lukt op basis van je huidige salaris. Natuurlijk moet het je eerste huis zijn en moet je er zelf gaan wonen”, zegt Independer hypotheekexpert Marga Lankreijer.
Toch ben je er als alleenverdiener relatief ‘goedkoop’ af in Groningen. De gemiddelde eigen inleg in Nederland bedraagt namelijk 157.000 euro. In Amsterdam moet je zelfs gemiddeld 404.000 euro eigen geld inleggen als je als alleenstaande met een modaal salaris kans wilt maken op een appartement.