Onthulling graffitikunstwerk onder Emmaviaduct donderdag, gemaakt door Quik en Mick La Rock

12 sep , 10:40 Nieuws
quik emmaviaduct 1992 foto marcus wedman 1
Het Emmaviaduct in Groningen krijgt opnieuw een graffitikunstwerk. Kunstenaars Quik en Mick La Rock zijn de makers van de muurschildering onder het Emmaviaduct. De onthulling is vanmiddag, op donderdag 12 september.
Bijzonder is dat de twee kunstenaars al eerder samenwerkten in 1992 aan een muurschildering onder het Emmaviaduct. Dit was ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling Coming from the Subway in het Groninger Museum. Het museum speelde in de jaren 80 een belangrijke en wereldwijde rol toen het, onder directeur Frans Haks, als een van de eersten graffiti en street art tentoonstelde. Met Coming from the Subway pakte het Groninger Museum groots uit en vele New Yorkse subway kunstenaars, waaronder Quik, werden naar Groningen gehaald. Het deed hem besluiten om zich hier voor een periode van veertien jaar te vestigen.

Over de graffitikunstenaars

Quik (Lin Felton, 1958) vestigde zich veertien jaar lang in Groningen en heeft veel invloed gehad op de graffitiscene in de stad. De Groningse Mick La Rock (Aileen Middel, 1970) kwam mede door de aandacht voor graffiti in het Groninger Museum in aanraking met graffitikunstenaars uit New York. Ze is een van de eerste en bekendste vrouwelijke graffitikunstenaars uit Europa. De twee kunstenaars worden bij de muurschildering ondersteund door de jonge kunstenaar Phillip Ekwaro-Osire, student Fine Art aan de Academie Minerva.

Stichting Kladmuur en de Groninger Archieven

Het kunstwerk onder het Emmaviaduct markeert de start van verschillende activiteiten van Stichting Kladmuur in samenwerking met de Groninger Archieven. Stichting Kladmuur zet zich in voor het verzamelen en archiveren van Gronings graffitimateriaal vanuit stromingen als punk, hiphop, voetbalcultuur en de museumwereld. Dit archief bestaat onder andere uit foto’s, verhalen en krantenknipsels, en wordt in oktober, de Maand van de Geschiedenis, overgedragen aan de Groninger Archieven.
De onthulling is donderdagmiddag om 16.00 uur.
(Bijschrift foto: Gedeelte van de muurschildering bij het Emmaviaduct, 1992. Foto Marcus Wedman)