Ruim 120.000 Groningers in aanmerking Waardedalingsregeling

Foto: Jan Buurma

Ruim 120.000 Groningers komen in aanmerking voor de Waardedalingsregeling die Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) ontwikkelt. Dat blijkt uit een eerste analyse, meldde de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) dinsdagavond.

Het in ontwikkeling zijnde IMG opent op 1 juli de deuren. De regeling wordt vanaf 1 september 2020 stapsgewijs ingevoerd, het eerst in de twee gemeenten met de meeste schade: Appingedam en Loppersum. Twee maanden later volgen meer gemeenten.

Uit de eerste analyse blijkt dat ruim 90.000 woningen in Groningen te kampen hebben gehad met verminderde waardeontwikkeling.

Methode

Voor iedereen die de woning na augustus 2012 in bezit had en heeft verkocht, wordt op basis van de verkoopprijs berekend welk bedrag werd misgelopen. Voor wie de woning nog in bezit heeft wordt uitgegaan van de WOZ-waarde op de peildatum 1 januari 2019. ‘Het is daarbij mogelijk tot op de dag nauwkeurig te berekenen om hoeveel schadevergoeding het gaat’, aldus de TCMG.

Percentages en postcodes

Per volledig postcodegebied (dus 4 cijfers en 2 letters) is voor iedere datum tussen augustus 2012 en 1 januari 2019 een procentuele waardedaling vastgesteld. Inclusief een extra opslag die rekening houdt met de onzekerheden in het onderzoek, lopen de percentages lopen uiteen van maximaal 18,4 procent in delen van Loppersum tot ten minste 2,7 procent waardeverschil op diverse plekken in Zuidhorn, De Marne, Aa en Hunze en Oldambt.

De Groningers die langer moeten wachten op de vergoeding voor hun waardedaling worden daarin gecompenseerd met de wettelijk geldende rente. Die komt bovenop de schadevergoeding.

Kijk voor meer informatie: schadedoormijnbouw.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden