20 miljoen euro voor erfgoed in aardbevingsgebied

Foto: De Redactie

Voor het behoud van het erfgoed in het aardbevingsgebied stelt het Nationaal Programma Groningen (NPG) 20 miljoen euro beschikbaar. Dat maakte de provincie donderdag bekend.

Eigenaren van cultureel erfgoed in de zeven gemeenten in het aardbevingsgebied (Midden-Groningen, Het Hogeland, Groningen, Loppersum, Appingedam, Delfzijl en Oldambt) kunnen in de toekomst subsidie aanvragen voor onderhoud van hun karakteristieke, historische panden.

Erfgoedprogramma

Er komen meer subsidie- en ondersteuningsmogelijkheden bij voor onderhoud van historische gebouwen Onder de noemer ‘Erfgoedprogramma 2020-2023’. Het extra geld wordt ook gebruikt voor onderwijs, om zo het vakmanschap in de bouw- en restauratiesector te vergroten.
De verwachting is dat het ook extra banen oplevert in de Groningse bouwsector.

Groninger identiteit

‘Met deze extra financiële mogelijkheden zorgen we ervoor dat het erfgoed in de provincie Groningen ook in de toekomst blijft bestaan. De historische gebouwen en landschappen dragen bij aan de Groninger identiteit. Dit is ook belangrijk voor leefbaarheid, toerisme en recreatie, en maakt het aantrekkelijk voor mensen en bedrijven om zich in onze provincie te vestigen’, aldus de provincie.

Erfgoedprogramma

In het erfgoedprogramma werkt de provincie Groningen samen met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Nationaal Coördinator Groningen en de gemeenten in het aardbevingsgebied. In dit programma staan gezamenlijke doelen en afspraken over het behoud en de ontwikkeling van het Gronings erfgoed.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden