Bevrijdingsdag 2020: Viering 75 Vrijheid!

Foto: Archief De Redactie

Bevrijdingsdag 2020, de nationale feestdag op 5 mei, dit jaar zouden we samen met elkaar 75 jaar vrijheid vieren. Op deze dag wordt de bevrijding in 1945 van de Duitse bezetting in Nederland gevierd. Ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië wordt deze dag gevierd. Nederland staat daarnaast op 5 mei stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Door het coronacrisis en de daardoor genomen maatregelen is een streep gezet door alle festiviteiten. Geen bevrijdingsfestival met onder andere DI-RECT, Royal Republic en Jungle by Night in het Stadspark en Ambassadeur van de vrijheid Roxeanne Hazes.

Vrijheidsvuur

Toch brandt er dit jaar een Vrijheidsvuur in Groningen. Het vuur werd op 4 mei om middernacht ontstoken op de Grote Markt.

Het Vrijheidsvuur kwam niet door lopers vanuit Wageningen naar Groningen gebracht. In plaats van het ontsteken van het vuur op het Bevrijdingsfestival is het vuur in de nacht van 4 op 5 mei om 00.00 uur door burgemeester Koen Schuiling (VVD) overhandigd aan Commissaris van de Koning René Paas (CDA) die vervolgens het vrijheidsvuur op de Grote Markt ontstak. Hierbij mag geen publiek aanwezig zijn. Het Vrijheidsvuur zal een etmaal lang branden.

Martinitoren brengt muzikaal eerbetoon aan Bevrijdingsdag

De Martinitoren brengt ter gelegenheid van 75 Bevrijding deze bevrijdings dag een muzikaal eerbetoon aan Bevrijdingsdag. Stadsbeiaardier Auke de Boer speelt tussen 16.00 uur en 17.00 uur op het carillon van de Martinitoren. Op het programma staan onder andere ‘We’ll meet again’, ‘Happy days are here again’ en de ‘Colonel Bogeymars’. In het uur wordt een muzikale terugblik gegeven op de dagen in mei in 1945.

Als afsluiting wordt om 16.55 uur het nummer ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van wijlen Ramses Shaffy gespeeld. Claudia de Breij deed onlangs de oproep om op 5 mei om 16.55 uur op zoveel mogelijk plekken in het land het lied van Ramses Shaffy te spelen en te zingen. Verschillende artiesten waaronder Roxeanne Hazes zullen het nummer spelen en of zingen op hun balkon of vanuit de tuin.

We’ll Meet Again

Om te voorkomen dat het dinsdag 5 mei stilvalt op Bevrijdingsdag in Groningen brengt de cultuursector om 21.00 uur ’s avonds een hommage aan de vrijheid met het lied We’ll Meet Again van Vera Lynn. Deelnemende instellingen zijn onder meer het Noordpool Orkest, De Wijk De Wereld, SPOT Groningen, het Noord Nederlands Orkest, Het Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni, Martiniplaza en Vrijdag. Ook doen er veel bekende artiesten mee, zoals Bert Visscher, Wia Buze, Izaline Calister, Marlene Bakker en de Troebadoers.

Zo klinkt er op dinsdag 5 mei om 21.00 uur vanuit alle windrichtingen muziek. Vanaf de Martinitoren, het bordes van de Stadsschouwburg, op de Grote Markt, in het Noorderplantsoen, op het hoge land en over het wad: overal klinkt op precies hetzelfde tijdstip hetzelfde muziekstuk.

Lees ook: Cultuursector voorkomt dat het stil valt op Bevrijdingsdag

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden