Cultuursector voorkomt dat het stil valt op Bevrijdingsdag

Foto: SPOT Groningen

Om te voorkomen dat het dinsdag 5 mei stilvalt op Bevrijdingsdag in Groningen brengt de cultuursector een hommage aan de vrijheid met het lief We’ll Meet Again van Vera Lynn.

Dit jaar zouden we samen met elkaar 75 jaar vrijheid vieren. Het is dan ook extra wrang dat juist in dit jubileumjaar de coronacrisis een streep zet door alle festiviteiten.

Professionele musici, amateurs, dansers, acteurs en iedereen die mee wil doen brengen onder leiding van Reinout Douma (Noordpool Orkest) en Karin Noeken (De Wijk De Wereld, de Steeg) het lied ten gehore, vanuit de eigen tuin of het balkon, in Stad en Ommeland, om klokslag 21.00 uur.

Een positief geluid vanuit Stad en Ommeland

Karin Noeken nam het initiatief om de stilte te doorbreken. Voor het eerst sinds jaren vieren we Bevrijdingsdag niet samen met elkaar, is er geen uitgebreid muziekprogramma in de stad en op tv, geen rommelmarkt en geen vrolijk uitgedoste mensenmassa. En ook daarna blijft het stil in Groningen, omdat ook alle festivals zijn geannuleerd door de crisis.

Reinout Douma haakte al snel aan en schreef de arrangementen van het lied voor verschillende instrumenten. Zo klinkt er op dinsdag 5 mei om 21.00 uur vanuit alle windrichtingen muziek. Vanaf de Martinitoren, het bordes van de Stadsschouwburg, op de Grote Markt, in het Noorderplantsoen, op het hoge land en over het wad: overal klinkt op precies hetzelfde tijdstip hetzelfde muziekstuk.

Iedereen mag meedoen

Deelnemende instellingen zijn tot dusver het Noordpool Orkest, De Wijk De Wereld, SPOT Groningen, het Noord Nederlands Orkest, Het Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni, Martiniplaza en Vrijdag. Ook doen er veel bekende artiesten mee, zoals Bert Visscher, Wia Buze, Izaline Calister, Marlene Bakker en de Troebadoers.

Iedereen die (een beetje) kan zingen of noten kan lezen kan meedoen of je een professionele maker bent of je voor je plezier zingt of muziek maakt. In tijden van corona bieden kunst en cultuur houvast, troost en positiviteit. De cultuursector roept daarom iedereen in Groningen op om ook mee te doen.

Aanmelden kan via de website van SPOT Groningen. Na aanmelding ontvangt de deelnemer aankomende vrijdag een instructie, de tekst en de arrangementen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden