‘GroenLinks Groningen wil duidelijkheid over rol gemeente in uitrol 5G’

Foto: Jan Buurma

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks maakt zich zorgen over de uitrol van het 5G-netwerk in de gemeente Groningen. Hierover stelt ze daarom vragen aan het college van B&W.

De partij heeft voornamelijk zorgen over de precieze rol van de gemeente in het aanleggen van 5G. Daarnaast heeft ze vragen over energie- veiligheids- en  privacyaspecten en hoe de gemeente over 5G naar inwoners communiceert.

GroenLinks merkt dat er veel misinformatie rondgaat over 5G.

Raadslid Nick Nieuwenhuijsen: “Ik houd me al langer met het 5G-dossier bezig en ben wel wat verwarring gewend, maar ik ben erg geschrokken van de brandstichtingen van zendmasten in Nederland, waaronder onlangs ook in Groningen. Deze branden zijn waarschijnlijk aangestoken omdat 5G het coronavirus zou helpen verspreiden en datis natuurlijk onzinnig. Maar het toont aan hoe wanhopig en bezorgd sommige mensen zijn geworden.”

Reden tot bezorgdheid

Er zijn echter ook redelijke redenen volgens GroenLinks tot bezorgdheid. Zo lijkt voor gemeenten onvoldoende duidelijk welke gevolgen de implementatie van de nieuwe Telecomwet (aangenomen in juli 2019) heeft. Deze wet verplicht gemeenten telecomproviders te faciliteren bij het uitrollen van het 5G-netwerk, maar het is niet duidelijk hoe ver gemeenten hierin moeten gaan en wie wat betaalt.

Ook zijn er zorgen over extra energieverbruik, de veiligheid van het netwerken in hoeverre de privacy van Groningers (en bezoekers) gewaarborgd blijft.

Nieuwenhuijsen: “Daarnaast zijn er zorgen over de gezondheidseffecten die volgens mij grotendeels kunnen worden weggenomen als er duidelijker over wordt gecommuniceerd. De lokale overheid is verantwoordelijk voor het welzijn van haar inwoners en moet dus duidelijk maken hoe zij tot bepaalde afwegingen komt. Ik zou graag zien dat het college hierover met inwoners in gesprek gaat.”

Vragen aan college

De fractie stelt vragen aan het college over de praktische en financiële rol van de gemeente in het uitrollen van het netwerk, de toename van energiegebruik, de veiligheid van het netwerk, privacyvraagstukken en hoe de gemeente aankijkt tegen al dan niet terechte zorgen over de gezondheidsrisico’s van 5G.

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen