Uitspraak: NAM moet waardevermindering huizen nu al compenseren

Foto: Google Maps

Vanmorgen om 10.00 uur was de uitspraak van het proces dat de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen(WAG) heeft aangespannen tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Uitspraak:
Stichting WAG heeft op alle punten gelijk gekregen. Volgens de WAG zijn hun huizen significant minder waard geworden door de aardbevingen en moet de NAM deze schade betalen.

Woningeigenaren in het aardbevingsgebied kunnen nu al aanspraak maken op vergoeding van waardevermindering, ook al wordt de woning nog niet verkocht, meldt de rechtbank in Assen woensdag.

Lange termijn
De gaswinning heeft volgens de rechter ook op de lange termijn invloed op het bevingsgebied. De NAM moet daarom nu al waardevermindering als gevolg van gaswinning vergoeden, of de woning verkocht is of niet.

Afzonderlijke procedures
Huizen worden in het Groningse aardbevingsgebied ver onder de marktwaarde verkocht. Voor de rechtbank staat het vast dat de NAM aansprakelijk is voor de aardbevingsschade. De waardedaling van de huizen ligt gemiddeld op enkele procenten.

In het vonnis van de rechtbank staat dat de waardevermindering voor de bewoner in afzonderlijke procedures moet worden vastgesteld.

Het proces was aangespannen door ruim negenhonderd mensen,die zich in de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) verenigden, samen met twaalf woningcorporaties.

Lees ook: Rechtszaak tegen NAM begonnen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden