Helpt water drinken tegen een kater?

Foto: CC BY-SA 3.0 / Wikipedia Commons/ Benreis

Water drinken na een avondje stappen, helpt het om een kater te voorkomen?

Veel mensen denken van wel, echter onderzoekers van de Universiteit Utrecht zeggen van niet.

De onderzoekers ondervroegen 826 Nederlanders over de laatste keer dat ze alcohol dronken. Van de ondervraagden had de helft van hen aan het eind van de avond water gedronken.

“De mensen die water hadden gedronken, zeiden zich de volgende dag weliswaar ietsjes beter te voelen”, zegt Joris Verster van de Universiteit Utrecht. “Maar de meeste symptomen van een kater, zoals misselijkheid of sloomheid, gingen niet weg”, meldt RTL Nieuws.

Mythe
Veel mensen denken dat een kater vochttekort is. Dit is nooit aangetoond dat water drinken zou helpen bij het voorkomen van een kater. “Het is echt een volkswijsheid”.

Het ontstaan van een kater is op dit moment ook niet duidelijk. Het vermoeden bestaat dat processen in ons immuunsysteem een rol spelen bij het ontstaan van een kater. “De volgende stap in het onderzoek is om urine, speeksel en bloed te analyseren en te kijken of er verschillen zijn op dagen dat iemand een kater heeft, en op dagen dat iemand geen kater heeft.”

Wondermiddel
De onderzoekers willen uiteindelijk achter de precieze oorzaken van een kater komen. Misschien komt er ooit een middel die de oorzaken van een kater bestrijdt.

Zo’n wondermiddel is er nog niet, dus is er volgens Verster voorlopig nog maar één ding dat een kater echt kan voorkomen: “Minder alcohol drinken.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden