Winnaar Groninger Gebouwenenquête: Het ‘Sportblok Violenstraat’

Foto: Jan Buurma

De winnaar van de grote Groninger Gebouwenenquête is volgens de vakjury het ‘Sportblok Violenstraat’ door architectenbureau Marlies Rohmer geworden.

Het afgelopen weekend stond in het teken van de Dag van de Architectuur. In de aanloop naar deze dag werd de Groninger Gebouwenenquête gehouden.

Naast de vakjury, bestaande uit curator, moderator en publicist JaapJan Berg, architect Paul Diederen en manager Innovation en Sustainability Owen Zachariasse, brachten ongeveer 4500 mensen (in de Grote Groninger Gebouwenenquête) hun stem uit op de 13 genomineerde gebouwen.

De jury vond dit project ‘Sportblok Violenstraat’ met kop en schouders boven de andere genomineerde projecten uitsteken. Vooral de combinatie van de ongewone en afwijkende vorm, het zichtbare architectonische vakmanschap en de toegevoegde waarde voor de bestaande stedelijke context charmeerde de jury. De gevel is in meerdere opzichten opzienbarend, verrassend en blijft op het netvlies staan.

De tweede prijs ging naar de tweede fase van De Touwbaan naar een ontwerp van De Zwarte Hond in het Ebbingekwartier.
Derde werd Het Icoon, ontworpen door SEED architects en gebouwd in opdracht van Stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis.

Winnaars publieksjury
De publieksprijzen gingen voor het eerst sinds jaren naar andere gebouwen.
De eerste publieksprijs ging naar de Woning aan de Trompstraat van Tonnis Bouman Architect. De tweede prijs ging naar het project Hete Kolen aan de Boumaboulevard Team 4 Architecten en de derde prijs bij het publiek was voor EnTranCe, locatie Zernikelaan van de pvanb architecten in samenwerking met Broekbakema.

De jury constateerde met enige teleurstelling  dat de spoeling dit jaar dun is. Onze hoop en verwachtingen werden bij het gros van de genomineerde projecten niet tot nauwelijks ingelost.

Lees ook: DAG VAN DE ARCHITECTUUR GRONINGEN: 19, 20 EN 21 JUNI 2015

De jaarlijkse Dag van de Architectuur werd georganiseerd door Platform GRAS en de Stichting DAG.

De uitslagen en het juryrapport is hier te lezen.

Bron: dagvandearchitectuur.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden