Teddy Bear Hospital in UMCG

Foto: Publiek Domein

Ook dit jaar wordt het Teddy Bear Hospital, waarbij kleuters spelenderwijs kunnen kennismaken met het ziekenhuis door hun ‘zieke’ knuffel beter te maken georganiseerd. Het doel is om de angst voor dokters en ziek-zijn enigszins weg te nemen.

​Dokters in witte jassen, enge spuiten of gips? Voor kinderen kan dit allemaal erg beangstigend zijn. Vaak komt dit doordat kinderen niet weten wat ze te wachten staat.

Het Teddy Bear Hospital, georganiseerd door IFMSA-Groningen vindt op dinsdag 16, woensdag 17, donderdag 18 en vrijdag 19 mei 2017 plaats in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Rollenspel

Het Teddy Bear Hospital is een rollenspel, waarbij ruim 800 kleuters van verschillende basisscholen hun eigen teddybeer of andere knuffel meenemen naar een nagebootst ziekenhuis. Hiervoor is een van de patio’s van het UMCG omgebouwd tot een klein ziekenhuis met wachtkamers, spreek- en behandelkamers.

Studenten geneeskunde van het UMCG spelen de rol van dokter en de knuffels die van patiënt. De kinderen begeleiden hun knuffel tijdens het bezoek aan de dokter en hoeven zelf geen onderzoek of behandeling te ondergaan. De kinderen worden wel gevraagd te assisteren bij het onderzoek, de behandeling of zelfs een ‘operatie ‘.

Berenapotheek

Farmaciestudenten zijn ook betrokken bij het Teddy Bear Hospital, zij runnen een Berenapotheek. Hier kunnen de kinderen ‘medicijnen’ (snoeppilletjes en limonadedrankjes) voor hun knuffel ophalen met een recept dat ze van de dokter hebben gekregen.

De studenten Geneeskunde die het Teddy Bear Hospital organiseren hebben naast het doel van eventuele angsten wegnemen bij kinderen zelf ook belang bij dit project. Zo kunnen de ruim 150 knuffeldokters hun communicatieve vaardigheden met kinderen trainen. Vaardigheden die in een later stadium van hun carrière noodzakelijk zijn bij het onderzoeken en behandelen van kinderen.

International Federation of Medical Students Associations (IFMSA)

Het Teddy Bear Hospital wordt voor de twaalfde keer in het UMCG georganiseerd door de International Federation of Medical Students Associations (IFMSA), een internationale organisatie van medische studenten, waar IFMSA-Groningen deel van uitmaakt. Het project is naast Groningen ook in andere steden en landen een succes.​

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden