Debat: Omkering Bewijslast

Foto: Novum

De ingediende motie over omkering van de bewijslast door de PVDA en de Partij voor de dieren krijgt een vervolg.

Tijdens het kamerdebat over een wijziging op de Mijnbouwwet hierover bleek dat haast alleen de VVD tegen is. Een meerderheid is voor, alleen het CDA maakte zijn standpunt nog niet duidelijk en D66 stelde de voorwaarde het amendement aan de Raad van State voor te leggen.

Omkering van bewijslast betekent dat de NAM moet aantonen dat gaswinning niet de oorzaak is van gemelde schades.

Het debat in de Tweede Kamer over de afwikkeling van de bevingsschade in Groningen werd donderdag afgebroken. VVD-minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft een week nodig om te reageren op het voorstel van PvdA en de Partij voor de Dieren om bij die schadeafwikkeling uit te gaan van een ‘omgekeerde bewijslast’. Kamp gaf aan dat het plan ‘buiten de orde van het wetsvoorstel valt’ en dat hij daarom een week nodig heeft om erop te reageren.  Volgens de bewindsman is het bij mijnbouwschade al afdoende geregeld. Want wettelijk ligt al vast dat de mijnbouwonderneming, de NAM, degene is die het risico neemt. Kamp vreest ‘misbruik’ bij omkering van de bewijslast.

Vervolg
Het vervolg van het kamerdebat over de omkering van de bewijslast in het aardbevingsgebied is naar volgende week verschoven. Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil meer tijd hebben om een reactie voor te bereiden.

Lees ook:

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen