Meerderheid Tweede Kamer voor omkering bewijslast

Foto: Jan Buurma

De PVDA wil de bewijslast omkeren. PvdA-Kamerlid Jan Vos zei dit dinsdagavond in het tv-programma Pauw.

De PVDA dient samen met de Partij voor de Dieren donderdag een motie in over de bewijslast omkering.

Dit houdt in dat de gedupeerden niet hoeven aan te tonen dat schade door gaswinning wordt veroorzaakt. De bewijslast komt dan bij de NAM te liggen.

Minister Henk Kamp weigert de omgekeerde bewijslast in het aardbevingsgebied in te voeren. Hij heeft dit in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

De VVD is niet enthousiast over het plan van de PvdA om omgekeerde bewijslast te gaan toepassen bij schadegevallen door aardbevingen, dat zei VVD-Kamerlid André Bosman in het Radio 1 Journaal woensdag.

Bosman vraagt zich af waarvoor het voorstel van de PvdA een oplossing biedt. “Complexe zaken gaan toch naar de rechter.” Het gaat volgens hem bovendien om een zeer beperkte groep. Ook heeft hij zorgen over de precedentwerking van een dergelijke stap.

Hij wijst er verder op dat de schadeafhandeling bij de NAM wordt weggehaald en bij het Centrum Veilig Wonen terechtkomt. De Tweede Kamer praat donderdag over het plan van de PvdA.

Het voorstel om de bewijslast om te draaien komt van de PvdA en de Partij voor de Dieren. SP, PVV, ChristenUnie, GroenLinks en de fractie Kuzu/Öztürk steunen het idee.

Ook het CDA lijkt het plan te steunen, maar heeft een aantal vragen over de exacte vormgeving van het plan.

Lees ook:

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden