Aardbevingen tasten gezondheid Groningers verder aan

Foto: Jan Buurma

De gezondheid van Groningers die vaker schade aan hun huis hebben door de aardbevingen is verslechterd in het afgelopen jaar.

Dit blijkt uit het dinsdag gepubliceerde tweede wetenschappelijke rapport van ‘Gronings Perspectief’, een onafhankelijke monitor van de gezondheid, het veiligheidsgevoel en het toekomstperspectief van Groningers in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen.

Gezondheid

Groningers met meervoudige schades aan hun woning hebben zowel psychische als lichamelijke klachten, zoals onder andere slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn en hartkloppingen. Dit bleek ook uit het eerste onderzoek een jaar geleden. De onderzoekers concluderen dat de gezondheid slechter wordt in plaats van beter.

Volgens onderzoeksleiders prof. dr. Tom Postmes en dr. Katherine Stroebe van de Rijksuniversiteit Groningen moeten oplossingen verder reiken dan alleen het versterken van huizen. ‘Een oplossing is om het welzijn van de mensen centraal te stellen.’

Positief voor de gezondheid zijn het hebben van een sociaal netwerk en van vertrouwen in de overheid. Uit het onderzoek komt naar voren dat eerlijke en betrouwbare
communicatie over risico’s en gaswinning, transparantie in besluitvorming en onafhankelijkheid van uitvoerders gewenst is.

Oorzaken gevoel onveiligheid

Het gevoel van onveiligheid heeft veel oorzaken. Het hangt samen met zorgen over toekomstige bevingen, onrust over financiële gevolgen, twijfels over de integriteit van het huis, gebrek aan vertrouwen in overheden en angst voor een catastrofe.

Een ruime meerderheid van de ondervraagde Groningers geeft aan dat er meerdere maatregelen zijn die veiligheid vergroten, zoals het minderen of stopzetten van de gaswinning, onafhankelijk onderzoek, betrouwbare en duidelijke informatie over veiligheid en risico’s, inspecties op aardbevingsbestendigheid en versterking van
woningen.

Gevoel van veiligheid neemt licht toe

Uit het onderzoek blijkt verder dat het gevoel van veiligheid licht toeneemt nu er minder aardbevingen zijn.

Bewoners zijn zich in de loop van 2016 wel veiliger gaan voelen. De grootste verbetering is te zien in het gebied aan de zuidkant van het gasveld rond Slochteren, Sappemeer en Siddeburen. Minder bevingen vergroten het gevoel van veiligheid, zo verklaren de onderzoekers.

Het onderzoek werd gehouden onder bijna 3.200 ondervraagden van februari tot december 2016. Het onderzoek loopt tot eind 2017.

Lees ook: Groningers solidair over gaswinning

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden