Martini Ziekenhuis gestart met polikliniek voor werkgerelateerde longaandoeningen

Archief De Redactie
Archief De Redactie
Foto: Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis is onlangs gestart met een polikliniek voor werkgerelateerde longaandoeningen. Deze polikliniek heeft als doel preventie, behandeling en vermindering van klachten, maar ook het bevorderen van herkenning en erkenning.

“Stoflongen, bakkersastma of de duivenmelkersziekte”. Miljoenen werknemers in Nederland werken dagelijks met potentieel gevaarlijke stoffen en kunnen daardoor een werkgerelateerde longaandoening krijgen.

De polikliniek heeft over aanloop niet te klagen: “We zien nog maar het topje van de ijsberg”, aldus het Martini Ziekenhuis.

Denk hierbij aan aandoeningen zoals COPD door blootstelling aan gevaarlijke gassen en dampen, silicose (een vorm van stoflongen) bij slopers in de bouw, maar ook een lerares die astmaklachten kreeg door schimmels in haar klaslokaal. Mensen zijn zich vaak niet bewust van de risico’s en merken de gevolgen van het geleidelijk achteruitgaan van de longfunctie pas na jaren. Vaak zijn mensen zich niet bewust van de risico’s en merken ze pas na jaren dat hun longfunctie geleidelijk achteruitgaat. Longarts Tjerk Hylkema, longarts in opleiding ziet ze dagelijks, mensen die de link leggen naar hun werk.

De polikliniek biedt naast behandeling ook advies voor werkgevers, in samenwerking met een team van bedrijfsartsen en arbeidshygiënisten van buiten het ziekenhuis. Daarbij wordt gekeken naar metingen van schadelijke stoffen op de werkplek en wordt beoordeeld welke stof klachten veroorzaakt. Soms komt er zelfs een erkenning vanuit de overheid voor allergisch beroepsastma.

De longartsen benadrukken daarnaast bewustwording en preventie. Verbeteringen op de werkplek kunnen klachten verminderen of zelfs wegnemen. Dat is één van de redenen dat het Martini Ziekenhuis een landelijke werkgroep leidt, om meer aandacht voor werkgerelateerde longaandoeningen te genereren. Centra uit het hele land nemen deel in de werkgroep (onder meer het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL), het Amsterdam UMC, het Rotterdamse Erasmus MC en het Franciscus Gasthuis & Vlietland).

De polikliniek ‘Longaandoeningen en Werk’ in het Martini Ziekenhuis is de enige poli in het noorden, die gespecialiseerd is in werkgerelateerde longaandoeningen. Patiënten uit Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel kunnen hier terecht met een verwijzing van de huisarts of longarts.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen