Stijging aantal WW-uitkeringen in Groningen

Foto: De Redactie

De WW-uitkeringen in de provincie Groningen is in de maand januari gestegen, ook in de bouw. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV. In de gemeente Groningen ontvingen 2.418 inwoners een uitkering, dat is een toename van 3,8 procent.

Eind januari ontvingen 6.026 inwoners van de provincie Groningen een WW-uitkering. Dat is 1,8% van de Groningse beroepsbevolking. In januari nam het aantal WW-uitkeringen in Groningen toe met 5,9% (337 uitkeringen). Ook landelijk nam het aantal WW-uitkeringen toe in het afgelopen jaar. Met een toename van 8,2% was de landelijke stijging van de WW sterker dan die in Groningen.

Het aantal banen in de bouw nam de afgelopen jaren fors toe. Voor dit jaar verwacht UWV een lichte banenkrimp. Toch blijft het voor veel bouwberoepen moeilijk om voldoende personeel te vinden.

Banengroei in bouw bovengemiddeld in Groningen

Het aantal banen in de bouw nam de afgelopen jaren fors toe. Vooral het aantal zelfstandigen groeide hard, waardoor landelijk inmiddels 44% van alle werkenden in de bouw als zelfstandige werkt. Ook het aantal banen van werknemers nam in iedere regio toe. Ook het aantal banen
van werknemers nam in iedere regio toe. In arbeidsmarktregio Groningen gaat het om een toename van 25% tussen 2018 en 2023. Dit is meer dan de landelijke toename van 12%.

Personeelstekort houdt aan ondanks banenkrimp

Voorlopig lijkt het hoogtepunt van de banengroei in de bouw echter bereikt. UWV verwacht voor 2024 een lichte banenkrimp in Nederland en in arbeidsmarktregio Groningen. Dit komt door minder nieuwbouw van woningen en andere gebouwen. Nu al is er een dalende vraag naar oppermannen (assistenten bij vooral straat- en metselwerk) en stratenmakers. Veel straatwerkzaamheden hangen namelijk samen met de komst van nieuwbouwprojecten voor woningen en kantoren.

Toch blijven er personeelstekorten door de aanhoudende vraag naar onderhoud en verbouw, verduurzaming en energietransitie. Op dit moment staan landelijk de meeste vacatures open voor onderhoudsmonteur, loodgieter en elektricien. Bovendien stijgt het aantal vacatures voor toezichthouders en adviseurs bij de bouw fors. Het Economisch Instituut voor de Bouw verwacht de komende jaren onder andere knelpunten voor personeel dat elektriciteitsnetten onderhoudt en aanlegt, warmtenetten aanlegt en laadpalen installeert.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen