Eén op de 11 Groningers is gescheiden

Foto: Tumisu from Pixabay

Vorig jaar was één op de 11 inwoners van de provincie Groningen gescheiden. Het gaat dan om volwassenen die niet opnieuw in het huwelijksbootje zijn gestapt. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo wonen in Oldambt veel meer inwoners die een scheiding achter de rug hebben, terwijl het percentage gescheiden volwassenen juist het laagst ligt in Westerkwartier.

In Groningen waren vorig jaar 1 op de 11 volwassenen gescheiden: 9 procent van de inwoners om precies te zijn. Een lager percentage dan het landelijk gemiddelde van 9,3%. Ook ten opzichte van de andere noordelijke provincies, heeft Groningen een laag percentage gescheiden inwoners. In Friesland is namelijk 9,2% van de inwoners gescheiden en in Drenthe 9,5%.

Vooral de maand maart staat in het teken van de verbroken liefde. Sinds 2010 is dit de maand waar gemiddeld de meeste scheidingen worden afgerond. “Een gemiddelde scheidingsprocedure duurt zo’n drie maanden. Met wat rekenwerk kom je dan bij relationele spanningen rond de feestdagen uit. Naast de grote persoonlijke impact moet je ook goed kijken naar je financiële impact”, legt hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer uit.

In Oldambt meeste gescheiden inwoners

Oldambt is koploper van de provincie: het is de gemeente met – naar verhouding – de meeste inwoners die een huwelijksbreuk achter de rug hebben. In Oldambt is 11,4% van de volwassenen gescheiden. De top 5 Groningse gemeenten met meeste gescheiden inwoners is als volgt:

  • Oldambt (11,4% van de inwoners is gescheiden)
  • Veendam (10,6% van de inwoners is gescheiden)
  • Pekela (10,4% van de inwoners is gescheiden)
  • Midden-Groningen (10,2% van de inwoners is gescheiden)
  • Eemsdelta (9,9% van de inwoners is gescheiden)

In de gemeente Groningen is het aandeel gescheiden inwoners 7,91 procent.

Het aandeel gescheiden inwoners is momenteel juist het laagst in Westerkwartier: hier heeft ‘maar’ 7,8% van de inwoners ooit zijn of haar huwelijk beëindigd zonder weer opnieuw te trouwen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen