Laatste werkzaamheden voor opening tijdelijk Julianaplein

Foto: De Redactie

Nog een week en dan opent het tijdelijk Julianaplein. Tot vrijdag 6 mei geldt fase 5, waarbij de laatste werkzaamheden plaatsvinden.

Het gaat hierbij om het onder andere het aanbrengen van de hemelwaterafvoer, het aansluiten van de nieuwe weg, die is aangelegd over de Papiermolentunnel, op de weg Assen-Drachten en de aansluiting van de tijdelijke T richting de bypass van de verdiepte ligging.

Ook worden de fundering, asfalt, markering en barriers aangebracht.

Vanaf vrijdag 6 mei begint fase 6, de laatste fase van Operatie Julianaplein. Tijdens fase 6, het slotweekend, dat duurt tot 9 mei wordt het tijdelijke Julianaplein gebruiksklaar gemaakt. Alle nieuwe tijdelijke wegen worden op elkaar aangesloten. Het Julianaplein is dan in alle richtingen helemaal dicht. Op maandagochtend 9 mei om 6.00 uur wordt het tijdelijke Julianaplein in gebruik genomen.

Tijdelijk Julianaplein

Het tijdelijke Julianaplein is niet een gewone kruising is, maar een T-kruising. Niet langer komen hier vier richtingen bij elkaar, maar drie. Het tijdelijke Julianaplein is teen tussenstap tussen het bestaande en het nieuwe Julianaplein. Er staan nog wel verkeerslichten, maar ook zijn er al enkele nieuwe verbindingen.

Het Emmaviaduct is straks afgekoppeld van het Julianaplein, net als in de eindsituatie.

Vanuit Hoogkerk/Drachten

Verkeer uit de richting Hoogkerk/Drachten rijdt via een tijdelijke weg naar het tijdelijke Julianaplein. Deze weg loopt met een tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal heen. Op de brug heeft het verkeer uit deze richting drie rijstroken. Een rechtsaf-strook voor verkeer richting Groningen-Zuid/Assen en de overige drie rijstroken leiden het verkeer bij de T-kruising linksaf richting Helpman, oostelijke ringweg of Hoogezand.

Uit deze richting kan men op het tijdelijke Julianaplein niet richting centrum of station. Dat kan via de westelijke ringweg of de afrit Helpman, die op de Hereweg uitkomt.

Vanuit Hoogezand/oostelijke ringweg

Automobilisten die het tijdelijke Julianaplein naderen vanuit de richting Hoogezand of oostelijke ringweg, hebben vijf rijstroken tot hun beschikking. Verkeer slaat op twee stroken rechtsaf richting Hoogkerk/Drachten. De andere drie rijstroken zijn voor verkeer richting Groningen-Zuid/Assen.

Om richting =het centrum of het station te rijden kan de afrit Helpman genomen worden. Dit kan niet meer via het Emmaviaduct.

Vanuit Groningen-Zuid/Assen(A28)

Vanuit Groningen-Zuid/Assen heeft het verkeer twee rijstroken naar de zuidelijke ringweg (richting Hoogezand). Er zijn drie linksaf-stroken voor verkeer richting Hoogkerk/Drachten.

Vanuit deze richting kan het centrum/station wel bereikt worden via de nieuwe afrit naar het centrum. Deze bestaat uit twee rijstroken en komt uit op de Brailleweg. Hier rijdt men linksaf, onder de ringweg door, naar de Brailleweg en vervolgens langs het Noord-Willemskanaal richting het centrum/station.

Vanuit het centrum

Vanuit het centrum kan men het tijdelijke Julianaplein bereiken via de Brailleweg en vervolgens rechtsaf de oprit naar de A28 nemen richting Groningen-Zuid/Assen. Bij rechtdoor rijden komt het verkeer uit op de Vondellaan.

Vanaf mei 2022 rijdt het autoverkeer twee jaar lang over het tijdelijke Julianaplein.

© Aanpak Ring Zuid

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen