Rechter legt werkzaamheden Suikerzijde voorlopig stil

Impressie Pioniersplein-De Suikerzijde- Gemeente Groningen
Foto: Archief de Redactie

De werkzaamheden voor de nieuwe wijk Suikerzijde zijn stilgelegd. De voorzieningenrechter schorste donderdag de ontheffing op grond van de Wet Natuurbescherming met betrekking tot het bestemmingsplan Suikerzijde van de gemeente.

Dat betekent dat alle werkzaamheden op de vloeivelden voorlopig worden stilgelegd.

Negen samenwerkende organisaties maakten bezwaar tegen de ontheffing omdat zij vinden dat er onvoldoende rekening is gehouden met de aanwezige natuurwaarden en de wijze waarop deze gecompenseerd zouden moeten worden.

‘Wij zijn blij met deze uitspraak en zien dit als een belangrijke steun in de rug,’ aldus Jan-Willem Lobeek, namens de negen organisaties. “In de praktijk kunnen alle werkzaamheden op de Suikerzijde die te maken hebben met de gevraagde ontheffing voorlopig niet worden uitgevoerd. Hiermee wordt voorkomen dat er onomkeerbare ingrepen worden gedaan ten aanzien van een aantal belangrijke natuurwaarden op het voormalig Suikerunieterrein’.

De samenwerkende organisaties (de Natuur en Milieufederatie Groningen, het Collectief Groningen West, Het Groninger Landschap, de Vleermuiswerkgroep Groningen, Natuurmonumenten, het IVN Groningen-Haren, de KNNV Groningen, Avifauna Groningen en de Bomenstichting) vroegen begin november een voorlopige voorziening aan bij de rechtbank.

De gemeente moet de werkzaamheden nu opnieuw stoppen, nadat de Raad van State een maand geleden bepalde dat er mocht begonnen worden met het bouwrijp maken van de suikerzijde. De gemeente wil hier 750 woningen, voorzieningen en winkels bouwen.

De rechter schorst het besluit tot zes weken na de bekendmaking van de beslissing op het bezwaar dat de organisaties aantekenden. Het is niet zeker wanneer de werkzaamheden weer mogen beginnen na deze uitspraak en dat is afhankelijk van de provincie.

‘We gaan er vanuit dat de Provincie in de bezwaarprocedure de door de rechter genoemde overwegingen meeneemt en de ontheffing niet verleent’, aldus Lobeek.

Lees ook: 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden