UMCG en Hanzehogeschool Groningen onderzoeken effect muziek op kwetsbare patiënten

Foto: Publiek Domein

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Hanzehogeschool Groningen doen een onderzoek naar de effecten van “Muziek voor kwetsbare patiënten in het ziekenhuis”.

Begin dit jaar zijn het UMCG en lectoraat Lifelong Learning in Music – onderdeel van het kenniscentrum Kunst & Samenleving van de Hanzehogeschool gestart met het tweejarige project. Binnen dit project werken musici met patiënten tijdens hun ziekenhuisopname, samen met de betrokken verpleegkundigen.

Kleinschalige muziekworkshops worden ‘op maat’ ingezet om het welzijn van patiënten en verpleegkundigen te bevorderen. De nadruk ligt op de invloed van live muziek op patiënten vlak voor en kort na een operatie.

Speciaal wordt hierbij gekeken naar wat muziek voor invloed heeft op ouderen. Ook wordt onderzocht of de muziekworkshops een gunstige invloed kunnen hebben op het verminderen van delier (een acute verwardheid die vaak gepaard gaat met angst, hallucinaties en onrust) bij ouderen.

Bovendien wordt onderzocht wat de muziekworkshops betekenen voor verpleegkundigen in hun dagelijkse hectische werksituatie.

Vanaf september 2016 zijn er zes pilots op verschillende afdelingen. Aan de laatste drie pilots nemen ook masterstudenten van het Prins Claus Conservatorium deel.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden